dinsdag 4 juni 2013

1411 - DE VROEGERE ZOTTEN VAN GEEL HUIZEN NU IN BRUSSEL


***

Dinsdag 4 juni

Zon 5u33-21u49

.

1411 - DE VROEGERE ZOTTEN VAN GEEL HUIZEN NU IN BRUSSEL

°°°

Hansje & Grietje in de Kamer

 

‘tLanduyt in volle vorm!

°°°

Ik dacht : ”Te gek om los te lopen”, en kijk, daar opent ‘tSCHELDT, het satirisch weekbladje uit Antwerpen, een rubriekje waar de gekken werkelijk over elkaar dartelen.
Dr Bob Smalhoutdezelfde die we een paar dagen geleden ontmoet hebben bij E.J. Bron, schrijft bij definitie over NL-toestanden, waarbij de man zich gelukkig mag prijzen alles wat waait te mogen laten waaien van wat ‘beneden de Moerdijk’ ligt. Wij dus.
Is hij meteen ook gespaard van veel en lastig vertaalwerk. Want voor hen van beneden de armoe-grens moet men driedubbel opletten. Het zijn gevaarlijke zotten; niet alleen behept met het virus van de regelneverij, maar aangaande  de losse graaihandjes werel0lberoemd. Hun leider echter is verre van slonzig : hij komt altijd als uit een doosje. Een homo-doosje en precies door die dames-gebaartjes brengt hij de veiligste sociale vangnetten ter wereld onder de kontjes van zijn landgenoten. Als Vriend des Konings mag hij gezien worden, zodanig veel camera-lessen heeft achter de rug.
*
Eerst dacht ik de zienswijze van deze fijne man (Dr. Smalhout, niet Elio di Jeanetto) uit te breiden met een Vlaams Aanhangsel, vooral omdat mijn partij-bazen ten allen tijde fijn afgeborsteld voor de dag komen. Al maken de kleren nog altijd niet de man, wat bewezen wordt door bepaalde blauwe en oranje kwaliteits-graaiers. Maar de ingewikkelde oefening van het overzetten naar ons woongebied laat ik over aan de verbeelding van de lezer.

°°°

Ter zake :

WAAR IS DE DORPSGEK?

® TSCHELDT

**

 Er was eens een tijd in ons land dat allerlei zaken, met uitzondering van seks, nog vrijelijk in het openbaar genoemd mochten worden. Iemand die geestelijk gestoord was, werd door iedereen ‘gek’ verklaard. Daar deed ook de geneeskunde aan mee, en zulk een psychiatrisch patiënt kon dan opgenomen worden in een ‘gekkenhuis’, zoals vroeger klinieken voor geestelijk gestoorden werden genoemd.

Het waren vaak vreselijke inrichtingen waar grove middelen werden gebruikt om lastige patiënten rustig of minder gevaarlijk te maken. In onze taal zijn daarvan onder meer nog de begrippen ‘dwangbuis’ en ‘spanlaken’ behouden gebleven.

In kleine gemeenten, en vooral in plattelandsdorpen, was er lang geleden al zo veel menselijke compassie dat gestoorde inwoners konden rekenen op een soort collectieve sociale aandacht van de ‘normale’ burgers. Er werd naar de patiënten omgekeken, ze kregen te eten en te drinken, warme kleding in de winter en vaak ook werden ze gewoon bij een gezin in huis genomen. Ze waren de ‘dorpsgek’ en konden als zodanig rekenen op een soort collectieve bescherming. Dat systeem bestaat in sommige landen nog steeds. Maar naarmate onze samenleving zogenaamd beschaafder en meer ontwikkeld raakte, mocht het allemaal niet meer.

De gek werd niet eens meer een psychiatrische patiënt maar ‘een cliënt met alternatieve mogelijkheden’, die door overheidsinstanties levenslang onder controle kwam te staan. Dat echter wil nog niet zeggen dat wij ze nooit meer te zien krijgen. Wij zien ze thans terug in een heel andere vorm, namelijk als politicus of als manager. En alleen aan hun kleding en optreden is nog te zien door wat voor soort partijdisciplinaire afwijking de vroegere dorpsgek eigenlijk getroffen is. Zo zijn er de ‘open overhemd gekken’, de ‘dasloze neuroten’, de ‘gymschoenmaniakken’ en de ‘microfoonspuwers’.

De moderne psychiatrie is er niet in geslaagd het aantal geciviliseerde dorpsgekken te verminderen. Erger nog, hun aantal neemt toe, in de vorm van bestuurders en managers. Vaak van wie wij de functies niet dan met de grootste moeite kunnen onderscheiden. Meestal alleen op basis van hun woordgebruik. Dit alles speelt zich thans al enige jaren af op het gebied van de fusieplannen voor onze landelijke provincies.

Napoleon

Zoals bekend heeft de vroegere wetenschapper in de ontwikkelingsgenetica prof. dr. Ronald Plasterk zich als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geworpen op een reeds uit de tijd van Napoleon stammend plan, namelijk de fusie van onze huidige twaalf provincies tot vijf grote eenheden, die dan ‘landsdelen’ moeten worden genoemd. En waarom moet dat dan? Op dit soort vragen heeft onze nationale managementclub Nijenrode aan de Vecht uiteraard het nietszeggende antwoord al jarenlang klaarliggen, namelijk ‘omdat de omvang van onze provincies niet meer past bij het huidige takenpakket’.

Maar ook ‘omdat de nieuw ontstane landsdelen dan beter kunnen excelleren op het gebied van hun kerntaken’

Deze opgeblazen taal is tegenwoordig aan bijna iedere vergadertafel te horen. Het betekent helemaal niets, maar het schrikt gewone burgers geweldig af, want die denken dat je heel veel gestudeerd moet hebben om zulke uitzonderlijke zinnen te kunnen bedenken.

Maar troost u en word niet zenuwachtig, want ook de managers, de politici en de bestuurders weten drommels goed dat dit alles alleen maar luchtballonnen zijn die spontaan barsten als ze hoog genoeg in de lucht opstijgen.

 

Het is de moderne variant van het gebazel van de vroegere dorpsgek die tot honderd jaar geleden, sjofel gekleed door de kerkdiaconie, door de samenleving een beetje in bescherming werd genomen. Maar die thans, gekleed in een maatkostuum van Oger uit de P.C. Hooftstraat te Amsterdam, zijn nonsens op grote schaal ten gehore mag brengen.

Plezieriger

Iedere normale burger weet dat kleinschalige organisaties beter functioneren, betere en snellere besluiten nemen, geld uitsparen door te bezuinigen op managers en plezieriger zijn voor de mensen die er moeten werken. Dat geldt zowel voor het onderwijs als voor de gezondheidszorg, zowel voor de posterijen als voor de spoorwegen.

Het klassieke voorbeeld is Zwitserland, met acht miljoen inwoners, een oppervlakte van ± 41 000 km², 23 kantons (provincies) en ± 2500 gemeenten. Nederland daarentegen heeft 17 miljoen (!) inwoners, een oppervlakte van slechts 37 000 km² en twaalf provincies met meer dan 400 gemeenten. Volgens Plasterk moeten die ook nog eens teruggebracht worden tot vijf zogenaamde ‘landsdelen’ met hoogstens 150 gemeenten. Het is duidelijk dat onder die omstandigheden de gewone burger geheel uit beeld verdwijnt en dat er een gigantische kapitaalvernietiging op gang komt (alle provinciehuizen zullen vermoedelijk worden afgebroken) en dat er een paradijs wordt geschapen voor alles wat hoofdzakelijk vergadert.

De burger, om wie het tenslotte allemaal gaat, heeft allang in de gaten dat hij of zij geen enkele vorm van inspraak meer heeft en zal vermoedelijk niets meer van zich laten horen. Om dat gevaar voor te zijn is er het voorstel gedaan het plan-Plasterk via een volksreferendum te laten beoordelen. Maar nadat wij nu reeds tweemaal op vrijwel criminele wijze door onze politici via een referendumtoneelstuk zijn opgelicht (de laatste maal was in 2005 bij het referendum over de zogenaamde ‘Grondwet van de EU’), zal vermoedelijk geen enkele medeburger daar nog enig vertrouwen in hebben.

De sigaar

Iedereen weet thans waar het op uitdraait: alles wordt duurder, veel bureaucratischer, onmenselijker en slechter toegankelijk. En als het systeem ten slotte in elkaar stort, is de burger op ieder gebied de sigaar, terwijl de aanstichters van al die ellende reeds van een ruim pensioen genieten of een riante baan hebben gekregen bij het internationale asiel voor politici: de EU in Brussel.

 

***

 

Wij danken Prof. dr. Bob Smalhout en de krant De Telegraaf voor hun toestemming tot overname van de column

 

 

°°°

Vrijetijdskledij waar het geen pas geeft, is het kenmerk van het wegvallen van alle normen, de wellevendheid op kop. Men gedraagt zich in de sjiekste salons als bandeloze straatjeugd, die als kwajongens van minder dan 14 jaar, alles mogen waar de ergste anomalieën thans wel ‘beloond’ kunnen worden met een GAS-boete. Het scheelt niet veel, of die gasten als ze bij hun Directeur op de koffie gevraagd worden, gaan op de leuning van hun stoel zitten, met de gymsletsen op de zitting waar de vrouw des huizes juist is opgestaan om de koekjes aan te reiken. Beleefdheid, ziet U, wordt noch in het ASO, noch in het BSO noch in het TSO onderwezen. Het beetje kennis dat daarover nog bestaat, komt uit de TV of is opgeraapt op straat….
Bij ons, Meneer Smalhout, wordt thans het onmogelijke geprobeerd om ons onderwijs naar beneden te halen,  om het in het bereik van de ongeletterde import-jeugd te brengen, in de valse hoop daarmee het aantal bekwame en gediplomeerde afgestudeerden te verhogen. Zoals U dus samen met mij kunt vaststellen, is de degeneratie in de kledij van onze ‘Bestierders’ reeds doorgedrongen tot hun hersens.
Met de dag moet ik bij mezelf vaststellen, meer en meer Italiaans te voelen. Die indruk heb ik iedere keer dat hier een uniform in beeld komt op straat. De politiemensen in eigen land open op straat als vogelverkopers, verloren in de massa. Hier ontmoet U een Guardia di Financa (Belastingsontroleur) of een Guardia Forestiere (Boswachter) en U voelt neiging om in de houding te springen. Zelfs de snit van een Italiaans herenkostuum dwingt respect af bij ons : men noemt het ‘Italiaanse design’. Waarbij men achteloos voorbijgaat aan de inhoud van dat kostuum : de galante cavaliere die altijd en overal de deur voor de dame openhoudt, en pas gaat zitten aan tafel, als de dame heeft plaats genomen.
Meneer Smalhout, dan is er nog iets. De taal! Ook daar moet het Onderwijs dringend aan werken! Neem nu Renaat ‘tLanduit van Brugghe. De man is advocaat, dus socialist. Hij is sedert kort Burgemeester van Brugghe en loopt gekleed als een dure straatloper zonder middelen van bestaan, en hij spreekt  als een stilgevallen pletwals die haperend probeert weer op gang te komen. Zelf is hij overtuigd daarbij Nederlands te praten, maar zelfs daarin moeten wij de man tegenspreken…..
Hij is dan nog het product van een niet-hervormd Onderwijs. Ik hou mijn hart vast voor de soort ‘Bestierders’ die gaan worden afgeleverd nà de Hervorming!

Geschreven door AABEE via Digitalia

°°°



°°°

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten