maandag 9 maart 2020

5359 - PO5359 - POPULISME OF REALIEIT Gelijkenissen met de zwaartekracht = realisme – kennismaking met de familie Deuredoenders



*
VOORSCHRIFT
 We leven nu eenmaal in een tijdperk van, naast enorm veel verlinkende nieuwlichterij, de veel nieuw uitgevondene woord-kramerij. Op voorgaande Digithalyske Nr. 5338 kon U daar ’n bloemlezing van terugvinden.
Zoveel mogelijk doorgeven, AUB. Tot het doordringt, daar overal waar het moet doordringen. Goede gewoonten komen namelijk niet vanzelf.
 
*
Ergens in de lucht hangt er nog de wonderbaarlijke geschiedenis van de Familie Deuredoenders uit xxx. Een eerder uitzonderlijke naam die al vele jaren in heel de streek bekend is. En overal de mensen doet glimlachen. Niet vanwege hun tafelgedrag, want ze eten allemaal lijk ‘dikke-delvers’ (grachten-makers) maar vooral wegens hun zeer kroostrijke gezinnen. Acht, tien tot twaalf kinderen zijn gene uitzondering. Maar gelukkig, die hebben allemaal handen aan hun lijf en klare kijkers in hunnen kop. Zowel de venten als de wijven.
Komt daarbij dat de meesten ook knappe bollen zijn op alle gebieden van de wetenschap of de geleerdheid. D’er is er zelfs ene bij die, jammer genoeg overleden zijnde, beroemd geworden is door die ‘Doctrine’ van vooral niet al te zwaar toe te geven, zodat de latere goede afloop er niet voor moet boeten.
Het is ’n soort familie-trekje die, mits een goede nachtrust, bij wijle en stond naar den Hemel reikt.
Faroekske dacht zelfs ’n tijdje geleden, dat Donald Trump daar zijn tentakels in had. Allez, ge verstaat wel, dat was toen het Amerikaans ongedierte volop aan ’t empeachementeren geslagen was. Gelukkig voor onze vriend van ’t Hemelrijkske wilde ’n Hollander wel, tegen ’n dikke VTM/HLN-vergoeding, de rol van verlinker van de Linkse zoon van de Linxe Joe Biden, met dat droom-jobke in Kiev wel de rol van ‘informant’ op zich nemen. Waarop de FBI en de eigen Staatsvuligheid dan maar de boeken sloten. Aan diene Trump valt er nu eenmaal toch niets te tromperen.
Resultaat? Greetchen, Corona, Beurzen-crash en diene Verbrande Sanders die maar niet van de grond komt.
Maar ook in Bruxellabad loopt het verkeerd af. Verlinken helpt niet meer.
*
Zelfs 63% van de 7.000 bestuursleden der Tsjeven wil Vlaamser allianties spelen….
*

Wij willen met Hoge Heren geen kersen eten
Wij willen alleen kersen die we samen eten.
*

21ste EEUW: DE EEUW VAN HET POPULISME?
*
In Wikipedia vindt men volgende vrij neutrale definitie van populisme: “Het is een manier van politiek bedrijven, waarin de centrale tegenstelling die tussen "het volk" en "de elite" is, en waarbij de populist de kant van "het volk" kiest. Deze begrippen kunnen op verschillende manieren worden ingevuld, zodat men links-populisten, rechts-populisten en diverse andere typen kan onderscheiden. Om die reden kan het populisme niet als een ideologie worden opgevat.
In het algemeen spraakgebruik heeft populisme doorgaans een negatieve bijklank, hoewel er politici en ‘denkers’ zijn die het als geuzennaam voeren. Voor meer diepgaande analyses verwijzen we graag naar enkele nummers van TeKoS: het themanummer 144 (met bijdragen van Mario Tarchi, Francis Van den Eynde, Guy Hermet), of het nummer 96 (jaargang 2000), of nog de meer recente nummers 162, 170 en 174.

In een interessante bijdrage in het Franse, geopolitieke tijdschrift Conflits heeft hoofdredacteur Pascal Gauchon het over dit begrip. Het populisme in de moderne betekenis van het begrip stak einde vorige eeuw de kop op, en leek overal de wind in de zeilen te hebben: in Vlaanderen en Nederland, in Italië met Umberto Bossi en de Lega Nord, in Amerika. Maar ook in verschillende voormalige Oostbloklanden, zoals Hongarije, Tsjechië, Polen, etc.

Het zag er nochtans de jongste jaren naar uit alsof het fenomeen van het populisme zijn beste tijd had gehad: in Vlaanderen bijvoorbeeld haalde Vlaams Belang met moeite nog 5% van de stemmen, in Oostenrijk verdween de FPÖ van het toneel, Farage leek zijn hand totaal overspeeld te hebben en zijn partij spatte uiteen. En als klap op de vuurpijl leek Matteo Salvini, zowat de populairste populist in Europa, het strategisch geduld niet te kunnen opbrengen om de 5 Sterrenbeweging dood te regeren. Hij, die als Minister van Binnenlandse Zaken als geen ander de Italianen wist te verleiden met een straf migratiebeleid, leek de politieke controle kwijtgespeeld en trok de stekker uit de regering. Had hij even gedacht dat er nieuwe verkiezingen zouden volgen, waar hij als grote overwinnaar zou verschijnen, dan koos M5S ervoor om met de oude sociaaldemocratische PD te regeren….en de grenzen terug open te zetten. Italië leek model te staan voor het failliet van het populisme.

Een taai beestje, dat populisme
 Pascal Gauchon.
Neen, zegt Pascal Gauchon, de recente verkiezingen in Polen, Italië, Hongarije, Spanje bewijzen de duurzame verworteling van het populisme. De verkiezingen in Groot-Brittanië die door Boris Johnson werden gewonnen, een ander bewijs. En in Frankrijk wordt Marine Le Pen de voornaamste uitdager van Emmanuel Macron.
Het communisme heeft voor een belangrijke versnelling van het globaliseringsproces gezorgd. Daardoor komen arbeiders en lage middenklassengroepen onder zware maatschappelijke en financiële druk, maar dat raakt de kleine, maar zeer rijke politieke, economische en culturele elite allerminst.

Daarnaast groeide het gevoel bij veel Europeanen dat de democratie steeds minder gerespecteerd wordt, zeker toen in 2015 bleek dat “men” met de resultaten van een referendum in Frankrijk allesbehalve gelukkig was – de Fransen bleken in meerderheid tegen een Europese grondwet te stemmen – en “men”, dus het referendum, eventjes aan de kant schoof.

Auteur Gauchon drukt ons op het hart dat dit allemaal gaat om tendensen van lange duur. Gecumuleerd met een massale migratie die de onzekerheid bij de autochtone bevolking doet toenemen. Het gaat om fragiele doorbraken, want, stelt Pascal Gauchon, de tegenstanders hebben de handen in elkaar geslagen en proberen alles uit om de populisten van de macht weg te houden. De media worden hierin geëngageerd, intellectuelen starten petities op, waarin wordt gezworen nooit met ‘die mensen’ samen te werken: het establishment probeert aan te tonen dat de populisten nooit aan de macht zullen komen.

Het ‘cordon sanitaire’ mag dan (voorlopig) standhouden in Frankrijk en België, en in ontwikkeling zijn in Duitsland, het hield niet stand in Italië, in Oostenrijk, in Oost-Europa, en onlangs in Andalusië (Spanje).
Het echte probleem voor de populisten, aldus Pascal Gauchon, bestaat in het eliteprobleem. Want hoezeer men ook ten strijde trekt tegen de zittende elite, politiek wordt steeds uitgeoefend door “een” elite, het is goed om eraan te herinneren. Zo wijst Pascal Gauchon er fijntjes op dat de Grote Rebellen van mei ’68, de Grote Revolutionairen uiteindelijk hun grote schrik voor “elite” hebben laten vallen, en….zelf elite geworden zijn. Het is goed om tegen “het establishment” tekeer te gaan, maar men zal uiteindelijk wel klaar moeten staan voor de wisseling van de macht.
Conflits – Géopolitique, Histoire, Relations internationales, nr. 25, Rue du Faubourg-Poissonnière 32, te 75010 Paris
Peter Logghe
 Om samen te vatten, nog even wat beeldspraak.
De zwaartekracht bvb, is het beste vergelijkingspunt dat er bestaat. Alles wat valt, valt loodrecht naar beneden. Zo ook de echte realiteit: die is niet Links, maar ook niet Rechts. Die is gewoon recht voor de vuist. Rechtuit.
In de LUCHT daarentegen, daar kan men alle richtingen uit. Zelfs naar Hogere Sferen. Of naar diep in de koolmijnen. Naar Extreem-Links, naar Extreem-Rechts.
Een echte REALIST is dus wel populist, vooral omdat zoiets populair is. En niet omdat alle Verlichte Grote Verstanden van het Ondermaanse en hun slippedragers van de Media, dat even verkeerd willen voorstellen.
Als die ‘ten onder gaan’, volgen ze de Wetten van de Zwaartekracht, en vallen. Gaan zweven doen ze zekerlijk niet. Daar zijn die namelijk veel te licht voor bevonden…

NASCHRIFT
*
Het besluit is dus eenvouding. En zo oud als de straat. Het heet gewoon Gezond Verstand. Liefst gekoppeld aan een stukje boerenwijsheid. Er wordt namelijk gezaaid in de zaaitijd, en geoogst wanneer het koren rijp is. En niet andersom, of tussen-in.
Al is het maar de vraag, of men dat vandaag de dag eindelijk in Laken ook weet.
**

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten