woensdag 23 januari 2013

1163 - WILLEN DE FANSCOUILLONS DE BELGISCHE FRANK TERUG?


***

Woensdag 23 januari

Zon 8u30-17u19

H Barnard

***

 1163 - WILLEN DE FANSCOUILLONS DE BELGISCHE FRANK TERUG?

 

Monsieur Wallonie, Oud & Nieuw
 
Di Jeanetto met  de Voerense fruitboer

***

Nee, ik geloof nooit dat ze, de Franscouillons, José Happart op kop, op hun eentje uit de Eurozone ‘heraus’ en weg willen. Maar hoe dat hunne frank dan wèl moet vallen?  
Tja, vanzelf vallen, zal die niet doen. Hun heil ligt inderdaad bij een niet-gevallen frank, namelijk bij het status quo van de Vlaamse Euro : zakkelorum ad vitam aeternam. Amen. Met de goedkeuring van La Courr/Het Hof en met de zegen van de Kerk.
’t Manneke uit de Mane, U weet wel, dat West Vlaams deugnietje die zo graag Uw dag verblijdt, schrijft vandaag over de ervaringen van een Vlaamse toerist ergens rond Scharrelroi, de stad met de onovertroffen PS-ser Magnette als Burgemeester. Hij ziet 4 gemeente-werkers bezig rond één nog lege kruiwagen, lustig keuvelend met elkaar, lekker uit de wind, onderwijl om niet omver te vallen, gemakkelijk leunend. op hun schop. Op de rug van hun tenue prijkt van alle vier, hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, een ferme Vlaamse Leeuw. Op de vraag hoe dat komt, verneemt hij dat ze gewoon reclame maken voor hun hoofds-sponsor.
Ook veel leesgenot, aan de keukentafel bij Knack-Boem, in gezelschap van deze oude Voerense boekanier en vriend van Koning Boudewijnn, Roi des Belges.

 

Ter zake :

José Happart: 'We moeten nú met De Wever onderhandelen'

woensdag 23 januari 2013 om 05u47

***

José Happart (PS), oudstrijder van de communautaire oorlogen uit de jaren 1980, pleit ervoor om onmiddellijk gesprekken met de N-VA over een confederale staatshervorming op te starten.

‘Doen we dat niet, dan wordt het in 2014 een bazar… niemand die dan nog weet hoe we eruit raken.’

Hoe ziet u dat, zo’n confederaal België?

Happart: In het huidige samenwerkingsfederalisme heft de federale staat de belastingen. Daarna worden die inkomsten volgens een vaak arbitraire sleutel over de gewesten en de gemeenschappen verdeeld. Het confederalisme houdt in dat alles naar de gewesten wordt overgeheveld, ook zaken zoals de personenbelasting en de vennootschapsbelasting. De gemeenschappen schaffen we af. Vervolgens beslissen de gewesten wat ze nog federaal willen houden.

Wat zou er bijvoorbeeld nog federaal kunnen blijven?

Happart: Denk aan het leger, de diplomatie, een stuk van de federale politie …

Maar de sociale zekerheid en justitie bijvoorbeeld, dat gaat allemaal naar de gewesten?

Happart: Precies. Over de financiën zal natuurlijk zwaar worden gebikkeld: geld is de zenuw van de oorlog. Er zal altijd nog een vorm van solidariteit tussen de gewesten blijven bestaan. Maar in een confederaal systeem zijn het de gewesten zelf die daarover beslissen. We zouden heel goed kunnen zeggen dat de drie regio’s volgens financiële draagkracht bijdragen tot een federaal fonds waarmee de staatsschuld en compensaties in de sociale zekerheid kunnen worden betaald. Na een periode van tien jaar kunnen die financiële afspraken worden herbekeken en zo nodig bijgestuurd.

U zou dus als Waalse regionalist bereid zijn om met Bart De Wever gesprekken over confederalisme aan te gaan?

Happart: Praten met Bart De Wever is onvermijdelijk geworden. We moeten nu onmiddellijk discrete gesprekken aanvatten. En de Franstalige politici zullen de Vlamingen ervan moeten zien te overtuigen dat het menen ditmaal, dat ze te goeder trouw zijn en echt heldere afspraken willen of de Vlamingen zullen gewoonweg weigeren te onderhandelen. (HR

 

***

Vind ik een mooi artikel. Niet zo zeer vanwege de inhoud, eerder voor het gemak waarmee het uit de ‘clouds’ helemaal over de Alpen tot bij mij is gekomen. Ultra-montaans dus, met lange worden over conTfederalisme die me doen denken aan die paternosterbollekensmakerij van vroeger. Gewoon onleesbaar en een vloek voor onze taal. Bommelding : leest dat als bommel-ding, of als bom-melding?! Mag ik het zeggen, Walter?! Het lijkt me meer op tasten naar die bom dan lezen lezen over een bepaalde melding….
Maar’ daar ging het niet om. Wel om BDW, die nu al,  twee jaar voor de verkiezingen van 2014, de bloedarmoedige partners 
aan Vlaamse kant van Di Jeanetto, doet verschrompelen tot bijna onder de kiesdrempel. Die  graven elke dag gewoon hun eigen graf nog wat dieper. Denk aan de heisa rond Gouverneur Briers Si/No, waar de kiezer gewoon de kant kiest van het gezond verstand, namelijk BDW. Idem dito voor de paardjesmolen in Donderleeuw, waar het Vlaams Belang met de bloemen gaat lopen. Vandaar de omgekeerde wereld en wordt Denderleeuw voortaan hier Donderleeuw. De Gemeente met draaideur-schepenen. Vandaag benoemd, morgenafgenoemd….
Net als De Vliegende Hollander vliegt BDW met volle zeilen over de golven van de volksgunst. Kunnen we als Vlaming alleen maar toejuichen. En, wie had dat ooit gedacht!, dat we die nog zouden toejuichen, samen met  en in het goede gezelschap van de rebel die ooit de hele francofonie achter zich mee kreeg, om zo de PS groot te maken…
Ik moet dringend eens het bondgenootschap van 1302 hernemen, maar mij staat het voor, dat op Groeninge ook strijders aan onze kant stonden, uit het Prins-Bisdom Luik. L’Histoire se rérpète : zou dat dan toch waar zijn?
Met José Happart en BDW arm in arm naar de verkiezingen?

***

(Get)

AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten