donderdag 28 april 2016

3325



***
Donderdag 28 april 2016
                                            Zon 6u22-20u59                       
H Theodora
*
3325 - OOSTENRIJK IS AL LANGER BEKEND MET BOOGSCHIETEN VOOR DE VRIJHEID
*
*
INLEIDING / GROTE SPRONG VOORWAARTS
*
Rossini zette, wegens de heldhaftigheid der figuren, het verhaal uit 1307 op muziek. Willem Tell, die van de Oostenrijke Bezettende Overheid, de Landvoogd en Habsburger (Hermann Geisler) het bevel kreeg om met zijn kruisboog op de appel te schieten die zijn zoontje op het hoofd diende te houden. Geisler was furieus omdat die onnozele Zwitser minachting had betoond voor een Oostenrijks symbool, namelijk de hoed van de Landvoogd, boven op een hoge paal op het marktplein van Küssnacht.
Toen Willem Tell wegens bedreiging gevangen werd genomen, en midden het Vierwoudstedenmeer tijdens een storm kon ontsnappen, schoot de held met de tweede pijl de Landvoogd dood.
Raar toeval: datzelfde Küssnacht bood later Leopold II van Sexen Coburg Gotha de kans om zich te ontdoen van zijn lastige eega, Koningin Astrid van Zweden, omdat hij meer voelde voor de knappe Liliane Baels, de ‘gouvernante’ op het Paleis van Laken. Hijzelf overleefde vanzelfsprekend de aanslag.
Op iedere ‘Heimfahrt’ van Italië naar Coburgia komen wij regelmatig voorbij aan bedoeld Meer met die Onmogelijke Naam en telkens gaan mijn gedachten, neen, niet naar Willem Tell, maar naar ons Ma, die jaren terug een heilige verering had voor die lieve ongelukkige Koningin Astrid, zo jammerlijk ‘verongelukt’ door uit de wagen geslingerd te worden. Over de kogelwonden werd toen met geen woord gerept. En trouwens, die autopsie is tot 100 jaar na haar dood, een gesloten boek.
Dat alles om maar te zeggen, dat Oostenrijk op gebied van strijden voor de Vrijheid, eeuwen en eeuwen achter ligt op het kleine heldhaftige Helvetia.
Van Zwitserse bezetting elders in andere landen is mij ook niets bekend. Van Oostenrijkse daarentegen weten we alles. Die hebben zo te zeggen een abonnement op baasmakerij in de Zuidelijke Nederlanden.
Onze huidige Vrijheidsstrijd in Vlaanderen vertoont veel gelijkenissen met de FPÖ. Gaarne nadere kennismaking dus, als de juiste afstand maar bewaard wordt. Want Duitsers en Oostenrijkers: op dat gebied één pot nat.
*
*
MIDDENSTUK / VENSTER OP DE WERELD
*
GEPLUKT BIJ DE VRIENDEN
*
Ook Oostenrijkse kiezers verleggen de stemmen
*
Norbert Hofer van de radicaal-rechtse FPÖ (anti-migratie, anti-islam en anti-Europa) won zondag met voorsprong de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen. De 45-jarige luchtvaarttechnicus kreeg goed 35 procent van de stemmen.
Omdat geen van de kandidaten minstens 50 procent van de stemmen behaalde, komt er op 22 mei een tweede ronde. Hofer neemt het daarin op tegen de 72-jarige economie-professor Alexander van der Bellen, gesteund door de Groenen, die 21,3 procent behaalde.

De 69-jarige onafhankelijke juriste Irmgard Griss strandde op 19 procent. Kandidaten van de twee grote traditionele partijen (SPÖ en ÖVP, sociaaldemocraten en conservatie-ven) kwamen er niet aan te pas. Ze reageren als “haasjes in een schiettent op de kermis”, lezen we in De Volkskrant. Wat ze ook doen in zowat alle Europese landen. “Het begint op een patroon te lijken.”
Heldin?
Het kan daar op 22 mei nog spannend worden, als de kiezers van andere partijen doen wat de Fransen deden tegen Marine le Pen. Een spelletje allen tegen één.
Een president heeft in Oostenrijk relatief weinig macht, maar benoemt wel de kanselier en de ministers en mag het parlement ontbinden. Hofer beloofde dat hij als president prompt de kanselier en de regering zal ontslaan. Van der Bellen verzekerde dan weer dat hij als eerste burger nooit een FPÖ’er als bondskanselier zal beëdigen. In Oostenrijk zijn er (ten laatste) parlementsverkiezingen in 2018.
In De Tijd analyseert Bart Haeck het zo: als Oostenrijk politiek “niet stabiel blijf, heeft de EU echt een probleem”. Oostenrijk toont hoe snel zoiets tijdens een migratiecrisis kan gaan. Dat zagen we ook in het referendum in Nederland, bij de jongste verkiezingen in andere landen, niet het minst in Duitsland.
Merkel - die een omstreden deal sloot met de Turkse president Erdogan - is voor de Turken een heldin, niet voor de Duitsers. Het akkoord moet dodelijke overtochten naar Griekenland beperken, en Syrische asielzoekers vanuit Turkije naar overal in de EU overvliegen. Of dat zal lukken, valt nog te bezien. De exodus naar Europa (vooral naar Duitsland) kan bij het intreden van de zomer weer toenemen, langs andere kanalen. Bovendien daagt “vriend” Erdogan de Europese democratie uit, met arrestaties en uitwijzing van opposanten, en het mobiliseren van zijn vijfde colonne Turken in Europa tegen vrijpostige cabaretiers en ander ongewenst volk.
Dat zet Merkel onder druk. Haar partij kreeg bij regionale verkiezingen al een waarschuwing van de kiezers. De sterke positie van haar CDU komt met de Turkije-deal nog meer in het gedrang. Er volgen dit jaar nog deelstaatverkiezingen en volgend jaar kiezen de Duitsers een nieuwe kanselier.
Demonen
De Oostenrijkers aanvaarden niet langer dan hun regering Merkel volgt. Negentigduizend asielzoekers voor 8,5 miljoen inwoners, relatief het meest van alle EU-lidstaten opvangen, dat is veel. De Oostenrijkse bestuurders verslikten zich in de vluchtelingenstroom en beperkten nu de instroom (bovengrens).
“Het Oostenrijkse voorbeeld toont hoe weinig er nodig is om de politieke demonen van het verleden te ontketenen als het vluchtelingenbeleid niet onder controle is”, stelt Haeck. Volgens Haeck moet Europa zelf de grenzen beter bewaken, beschermen wie voor oorlog vlucht, en betere afspraken maken over hoe die lasten voor asiel worden verdeeld. Dat is maar de helft van het verhaal. Haeck blijft in zijn zakenkrant stil over de essentie: niet de oorlogsvluchtelingen zijn een probleem, wel de honderdduizenden economische migranten.
De Oostenrijkse verkiezingen waren “pikant als een indicator voor de luimen van het kiezersvolk”, lezen we nog in De Volkskrant. Zolang politici, opiniemakers en pers dat probleem negeren zal de Europese kiezer verkiezing na verkiezing de stemmen verleggen. AP
*
UIT LIJDING – MORAAL v/h VERHAAL
*
Oorlogsgebieden ontvluchten…. Met al die aanslagen door Muzelmannen, zijn wij straks zelf als vluchtelingen, ons gewicht in goud waard. Tenzij ondertussen met de terugzending van mensen met een ‘uitheemse achtergrond’ werk wordt gemaakt.
De ‘Spoken uit het Verleden’ waarvan hierboven sprake staan trouwens als Germaanse Krijgers op ons netvlies gebrand. A.H. de Kleine Korporaal die later de Führer aller Germanen werd, was trouwens een in Brunau geboren Oostenrijker.
Non bis in idem, zoals de Antieke Romeinen ons leerden, en die konden er alles van weten. Want in de strijd om de Teutoonse wouden verloren die zelfs twee voltallige legioenen die ineens van de aardbodem verdwenen leken te zijn.
*
Ook gelet op de bizarre mogelijkheden die het Oostenrijkse kanselierschap in zich draagt? Stel U één ogenblik voor, dat het Vlaams Belang bij ons ook 35% van de stemmen haalt en daarmee meteen de macht verwerft om het Koningshuis op een democratische manier op te blazen…
Om er lyrisch van te worden….
*
*
*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten