zaterdag 4 november 2017

4325


Zondag 5 November 2017

4325 - CATALINIA WORDT STILAAN EEN GOEDKOOP STATIONSROMANNETJE. OF NIET SOMS
        *
INHOUD: CATALONIA / SPA?JE / EU REBUILT: de nieuwe ‘arme Spaanse Vlchteling’ doorkruist Vlaanderen als een briesende Leeuw, daar waar het onder Fanco eerder ging om een opgejaagde arme drommel die hier radeloos rondhing en het medelijden afdwong van de omstaanders.…
Nu gaat het om een dappere klein David, die de reus Goliat, zijnde de reus op lemen voeten van de EU-Naziestaat, misschien wel in het zand zal doen bijten…
Hoop doet leven…. Dat zong Will Tura voor Fabiola, ‘de Spaanse Heks’ volgens Pins ..
O U V E R T U R E  
OPUs  B A R D O L LI N O
(A NDANTE)
*
*
De spanning stijgt met het uur en nog altijd wordt het publiek onwetend gehouden, dat ht Coburgia vrij staat om deze gedreven jongeman politiek asiel te geven, want niet gebonden door het Verdrag van Maastricht dat aan de Eu Lidstaten verbiedt om aan elkaars onderdanen deze vrijgeleide te geven.
De ganse wereld en vooral Amerika  zal dus en oervloede getoond worden,hoe dit on-land in elkaar steekt.
Het was Radio Klara die zaterdag morgen ophaalde hoe de vork aan de steel zat tussen Vlamingen en Walen. Door o.a. opte delven joe na de pprmpg ’14-’18 de Vlaminen zich begonnen re roeren, met als gevolg dat de Walen smeekten om terug bij Franskrijk te mogen aansluiten. Dat was in de jaren ’20, zoals bekend.
Aansluitend daarbij diepte VTM in het avondnieuws het verhaal op van Servië en Kosovo die uit elkaar gingen. Omdat namelijk op 17 Februari2/2008 de provincie Kosovo zich eenzijdig onafhankelijk verklaarde. Raar maar waar, met instemming van de Europese Unie.
Beide landen, Servie als miedermand, en Kosovo als vrijbuiter, zijn beden Lidstaat van de Unie. Begrijpe wie kan waarom er met 2 maten en 2 gewichten wordt gewerkt tegenover Catalonia.
Is dat omdat Catalonie oneindig veel groter is dan Kosovo? Of is het eerder omdat Kosovo voor 96% moslim is, en Catalonia voor ongeveer hetzelfde getal Katholiek is?
Waarom kon Kosovo dat ‘schaffen’  wat aan Catalonia ‘met alle middelen’ wordt othoden?
Wie het weet mag het luidop zeggen, al zal dat wel niet meteen poliriek correct zijn.
En neen, zoals U zelf zegt, samen met Sjhakespeare: tjere is sometjing rotten in the State of Danmark. En de stank komt van uit de Golf van Biskaje over de Pyreneêen helemaal tot in Bruxellabad.
**

*

Catalonië is veel meer dan enkel een Spaanse kwestie
*
Vincent Scheltiens is historicus aan de UAntwerpen. Hij schrijft onder meer over nationalisme en de contemporaine geschiedenis van Spanje.

Van bij het begin van de Catalaanse kwestie volgde Spaans premier Rajoy één strategie: die van intimidatie en repressie. In lijn daarmee worden Catalaanse independentisten nu vervolgd en opgesloten. Hun afgezette leider Puigdemont wacht hetzelfde lot zodra hij aan Spanje zou worden uitgeleverd. Op de koop toe werd nu ook bij het gerecht een verzoek ingediend om de radicaal linkse nationalisten van de CUP buiten de wet te stellen.

In tegenstelling tot wat het beweerde, gebruikt Madrid de overname van Catalonië middels artikel 155 helemaal niet om in een sereen klimaat de regioverkiezingen van 21 december voor te bereiden. Nu al rijst de vraag hoe democratisch die verkiezingen zullen zijn als politici achter de tralies verblijven.
Bron & Link
*
Hoe het Catalaanse circus de regering op stelten zette
*

Een roodgloeiende telefoon in de Provence, een Vlaamse fixer en permanente politiebewaking. De vlucht van de ontslagen Catalaanse leider Carles Puigdemont naar Brussel zet de regering-Michel al een week onder enorme druk. Een reconstructie.

Jeroen Van Horenbeek en Roel Wauters
Maandag – Waar is Carles?

"Geen enkel lid van de regering mag contact opnemen met Puigdemont." Op de smartphone van alle regeringsleden loopt maandagmiddag een kort, vermanend bericht binnen. De afzender is premier Charles Michel (MR). Hij maakt zich zorgen.

Michel is een week met vakantie in het buitenverblijf van de familie in de Provence, niet ver van de Gorges du Verdon. Hij maakt er graag ritten met zijn motor. Maar ondanks de nazomerzon blijft hij thuis. Een paar uur eerder is hij opgebeld door vicepremier Kris Peeters (CD&V) met het nieuws: Puigdemont is op de vlucht geslagen – meer dan waarschijnlijk naar België.

Peeters is die ochtend gewaarschuwd door het hoofdkwartier van de Europese Volkspartij (EVP), het machtige christendemocratisch blok in het Europees Parlement waartoe de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker én Spaans premier Mariano Rajoy behoren. De EVP doet dienst als informeel noodkanaal tussen de Spaanse en Belgische regering. De boodschap die Peeters meekrijgt: "Puigdemont heeft in het grootste geheim Catalonië verlaten. Zijn eindbestemming lijkt Brussel. Wat weten jullie?"
Eenmaal Michel ingeseind is door Peeters, start hij vanuit de Provence zijn eigen belmarathon: met zijn kabinet, de andere vicepremiers en diplomaten. Ook de Staatsveiligheid wordt ingeschakeld om Puigdemont op te sporen. Maar de verwarring blijft groot. Hij zou met de trein richting het Franse Rijsel onderweg zijn. Niemand weet wat de Catalaan precies van plan is.
Het wordt er niet beter op als de Spaanse media ’s middags lucht krijgen van zijn vlucht. Ze verspreiden het gerucht dat Puigdemont op uitnodiging van ‘Vlaamse politici’ naar Brussel trekt. Iedereen denkt meteen aan N-VA, in ons land de grote voorvechter van Catalaanse onafhankelijkheid. "Puigdemont wil politiek asiel aanvragen in België", kopt de toonaangevende Spaanse krant El País. In Spanje riskeert hij dertig jaar cel wegens rebellie. Het persagentschap Belga voegt daaraan toe dat er ‘een ontvangst’ bij N-VA gepland is.

Michel hangt die middag uren aan de telefoon. "Hij klonk bezorgd", zegt een regeringsbron. "Vooral omdat Jan Jambon en Theo Francken (de kopmannen van N-VA, JVH/RW) hun gsm niet meteen opnamen toen hij hen wilde opbellen." Een andere bron vertelt: "Na de stunt van Francken vorig weekend was iedereen op zijn hoede. We wisten niet meer hoe ver N-VA wilde gaan." In het weekend had Francken verklaard dat Puigdemont politiek asiel kon aanvragen in België. Hij voegde daar meteen aan toe dat zo’n aanvraag veel kans op slagen maakte omdat het Spaanse gerecht partijdig is. Madrid noemde die uitspraken "onaanvaardbaar". Ook binnen de regering-Michel werd luid gevloekt op de staatssecretaris.

Michel beseft maandagmiddag: als de geruchten rond Puigdemont en N-VA kloppen, dreigt een diplomatieke oorlog met Spanje. Een oorlog die heel de regering destabiliseert: de coalitie is diep verdeeld over de Catalaanse zaak. Voor N-VA is het zelfbeschikkingsrecht een heilig principe, terwijl MR en de andere partners CD&V en Open Vld een onafhankelijk Catalonië alleen willen erkennen met het fiat van Madrid, en dat zit er niet aan te komen. Bij de regeringsonderhandelingen zijn hier bovendien sluitende afspraken over gemaakt: nieuwe Europese staten kunnen alleen erkend worden als dat netjes binnen de grondwettelijke regels gebeurt. Als N-VA nu terugkomt op die afspraak, staat de coalitie op losse schroeven.

Michel probeert de situatie onder controle te krijgen. Hij blijft rondbellen en stuurt een dreigende sms uit naar zijn ploeg. Om zeker te zijn dat iedereen hem heeft begrepen: een ontmoeting met Puigdemont kan niet. De opluchting komt rond vijf uur. N-VA ontkent, na urenlang stilzwijgen, dat de Catalaanse leider op haar uitnodiging naar België is gekomen. Ondertussen heeft de Staatsveiligheid een signaal opgepikt: Puigdemont is vanuit Marseille met de trein gearriveerd in Rijsel, om daarna op gesprek te gaan bij advocaat Paul Bekaert in Tielt. 's Avonds checkt hij in bij Hotel Chambord aan de Europese wijk in Brussel.

Michel kan weer ademhalen. Hij drukt zijn collega’s op het hart om nu te wachten tot Puigdemont zelf communiceert over zijn bedoelingen.
Dinsdag – De Vlaamse link

"Opzij, opzij! Mijn tweede naam is Mozes!" Een grote, gezette man baant zich brullend een weg door de zee van journalisten in de Brusselse Press Club, dicht bij het Jubelpark. In het zog van de man volgt de frêle Puigdemont. Hij belegt dinsdagmiddag een persconferentie om voor het eerst meer uitleg te geven over zijn ophefmakende vlucht uit Catalonië.

Het is een circus. De vergaderzaal blijkt veel te klein om de verzamelde wereldpers te ontvangen. Voor de deur roepen Spaanse betogers zich de longen uit het lijf. Cameraploegen die te laat arriveren maken hun beelden van buiten, met hun lenzen door de vensters van de zaal gericht. In een verklaring van tien minuten benadrukt Puigdemont dat hij niet in Brussel is om politiek asiel aan te vragen. “Ik wil de Catalaanse problemen duidelijk maken aan de wereld vanuit het institutionele hart van Europa.” Als hij garanties krijgt voor een eerlijk proces, zal hij terugkeren.
Michel en zijn vicepremiers volgen elk apart de persconferentie via livestreams op het internet en Twitter. Een paar uur voor de start ervan hebben ze al een persmededeling opgemaakt. Daarin staat dat de Catalaanse minister-president "beschikt over dezelfde rechten en plichten als elke Europese burger, niet meer of niet minder. De regering zal toezien op het respect voor de rechtsstaat." Een formulering waar beide kampen binnen de regering zich in kunnen vinden. De N-VA verstaat hieruit dat Puigdemont beschermd wordt tegen de willekeur van Madrid. De andere partijen lezen dat de Catalaan geen speciale behandeling krijgt in ons land. Iedereen – een beetje – gelukkig dus.

In de originele persmededeling staat ook een passage voor het geval dat Puigdemont asiel aanvraagt. Daarin wordt kort de juridische procedure uitgelegd, meer niet. Na de uitspraken van Francken in het weekend wil Michel absoluut vermijden dat het weer lijkt alsof België partij trekt voor Catalonië en Puigdemont zelf heeft uitgenodigd in Brussel. De boodschap is duidelijk: de regering gaat zich geenszins bemoeien met de procedure.

"Michel wil – net zoals zijn vader Louis – graag dat België met veel respect behandeld wordt binnen Europa. Maar dan moet je altijd op de tippen van je tenen lopen. Je moet ervoor zorgen dat je niemand bruuskeert", zegt een diplomaat. "Door de uitschuiver van Francken en de mogelijke betrokkenheid van N-VA bij Puigdemonts vlucht dreigde België een paria te worden binnen Europa." Als blijkt dat Puigdemont geen politiek asiel wil aanvragen, schrapt Michel de passage volledig uit zijn perscommuniqué.

Er blijft dinsdagmiddag echter twijfel over de rol van N-VA in het Catalaanse circus. De uitleg van Puigdemont op zijn persconferentie – dat wat hij in Brussel komt doen "niets te maken heeft met de Belgische nationale politiek" – overtuigt niet iedereen binnen de regering. "Integendeel. Het had er alle schijn van dat die boodschap hem ingefluisterd werd om de boel te sussen. En ik keek dan naar N-VA", zegt een hooggeplaatste bron. Zowel binnen MR, CD&V als Open Vld blijft er argwaan. "Ik vroeg me toen nog steeds af waarom de partij die normaal gezien altijd binnen de minuut reageert, maandag een paar uur nodig had om te ontkennen dat zij Puigdemont had uitgenodigd of minstens geholpen", vertelt een minister.

N-VA ontkent. Niet dat Puigdemont een vriend is, zoals voorzitter Bart De Wever ’s avonds aan VTM Nieuws meegeeft. Daar is geen ontkennen aan: een paar dagen voor het Catalaanse referendum had Europarlementslid Mark Demesmaeker nog een werkvergadering met Puigdemont. En enkele dagen daarna belde Vlaams minister-president Geert Bourgeois hem op. De N-VA-ministers spreken wel tegen dat de partij Puigdemont heeft geholpen bij zijn vlucht. "Daar is geen sprake van", verzekert Jambon zijn collega’s meermaals. "We hebben geen contact."  

Puigdemont blijkt tijdens de eerste dagen van zijn vlucht vooral hulp te hebben gekregen van de Europese Vrije Alliantie (EVA), de Europese groep die alle regionalistische partijen binnen de Unie samenbrengt. Hotel Chambord, waar Puigdemont overnacht, ligt vlak naast het hoofdkwartier van de EVA. De zaal in de Press Club wordt gereserveerd en vooraf geïnspecteerd door de politiek directeur van EVA, de Vlaming Günther Dauwen, en een adjudant van het Catalaanse Europarlementslid Ramon Tremosa. Dat bevestigt de uitbater van de zaal.
Dauwen is een EU-veteraan. Aan het begin van de eeuw was hij medewerker van Europarlementslid Nelly Maes (Volksunie, later Spirit). Daarna werkte hij zich op binnen de EVA. Tremosa is Europarlementslid voor de partij van Puigdemont. Dauwen en Tremosa zijn geen vreemden voor N-VA. De Vlaams-nationalisten zetelen sinds deze legislatuur weliswaar in de conservatieve fractie, maar ze zijn wel nog altijd lid van de koepel EVA (omdat EVA een fractie vormt met de groenen zijn de rechtse Vlaams-nationalisten daar vertrokken, JVH/RW). Binnen N-VA kent zowat iedereen Dauwen dus. Hij wordt er alom gerespecteerd.

Tremosa is een apart verhaal. Als liberaal leeft in openlijk onmin met zijn Europese kopman Guy Verhofstadt, die de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd niet steunt. Enkele weken terug nam Tremosa in het debat over het politiegeweld in Catalonië plaats naast onder meer Demesmaeker en Sander Loones. De N-VA blijft echter stellig: "Ons hart ligt bij de Catalaanse zaak, maar wij hebben Puigdemont niet uitgenodigd in Brussel of hem hier geholpen."
Donderdag – Jansen en Janssen op post
2 Ministers van de ontslagen Catalaanse regering arriveren donderdagmiddag bij het gerechtsgebouw in Madrid voor verhoor. © AFP

Op de Spaanse televisie is het allemaal live te volgen: acht ontslagen ministers van de Catalaanse regering van Puigdemont worden afgevoerd van het gerechtsgebouw naar de cel. Catalaanse protestanten proberen de politiecolonne nog tegen te houden. ‘Hijo de puta’, roept een man in een oranje poloshirt naar een agent van de Guardia Civil. Die haalt de schouders op.
  
Puigdemont volgt de gebeurtenissen vanuit een kamer in het Renaissance Hotel, dicht bij het Luxemburgplein. Voor de deur van het hotel staat een politiepatrouille op wacht. Sinds zijn aankomst geeft de Catalaanse leider zijn whereabouts door aan de federale politie. Voor zijn eigen veiligheid: iedereen wil vermijden dat een fanaticus een aanslag pleegt op Puigdemont. Tegelijk is het voor de regering een soort verzekering. Het lijkt donderdag nog slechts een kwestie van tijd voordat er een aanhoudingsbevel voor Puigdemont in de bus valt. "Stel je voor dat hij dan onderduikt. Of opnieuw op de vlucht slaat. We willen geen Jansen en Janssen-toestanden", zegt een politiebron. Puigdemont zelf houdt 's avonds een tv-toespraak. "Laat mijn ministers meteen vrij", eist hij.

Vanuit de regering blijft het intussen stil. Sinds maandag heeft Michel de communicatie naar zich toegetrokken. De richtlijnen vanuit de Provence zijn duidelijk: ik leid de communicatie en niemand anders. Ook over het Europees aanhoudingsbevel is al op voorhand een perscommuniqué opgemaakt. Justitieminister Koen Geens (CD&V) zal dat verspreiden zodra Spanje de procedure start. De boodschap daarin: dit gaat om een juridische procedure waarin de regering zich niet zal bemoeien. MR, CD&V en Open Vld proberen zo elke nieuwe rel te voorkomen.

N-VA moet dit communiqué met lange tanden aanvaarden. "Een partij die in twee regeringen zit kan niet even zeggen: we doen heel de gerechtelijke orde op de schop. Hoe oneens we het ook zouden zijn met een uitwijzing van Puigdemont. Als die dag komt, wordt het een heel moeilijke", reageert een partijlid.

Voorlopig is het afwachten. De behandeling van het aanhoudingsbevel voor Puigdemont zal naar alle waarschijnlijk nog weken, misschien zelfs maanden duren. Het Catalaanse circus blijft nog even in Brussel.
Bron & Link
*
T E   O N T H O U D E N
OP ONZE VASTE SCHIJF
**
*
Vlaanderen, voorlopig nog altijd zonder eigen hoofdstad, telt zo wat hetzelfde aantal inwoners als Catalonia. Maar het zucht onder hetzelfde Eu-juk ongeveer als Barcelona. Want de EU = EVP en EVP = Merkel samen met o.a. onze Slinxe Tsjeven-Club. Om nog maar in het EU Parlement van de blauw-rode Ribetalen te zwijgen. En van de rood-blauwe Sossenpartijen die zichzelf nu als achterdoenders van het Clinton wijf sociaal-democrats noemen.
Gelukkig zijn daar Geert Wilders en Marine La Plume, want de Vlaamse Nationalisten die zichzelf op het voorplan dwingen, zijn meer schuim dan bier.
**
*
Ja, in deze tijd van het jaar kan het inderdaad vriezen of dooien. ’n Eurocedtje kan, net als een dubbeltje, aardig rollen. Maar dat rollen gaat meestal toch berg-af…. Waardoor de zelfvoldane blinkende kop van Sjarel Premier misschien wel eens lijkbleek zal uitslaan als die wakker wordt onder de Franse tricolore..
Vlaanderens uur ‘U’ nadert dus. Met reuzenschreden. Het wordt weer zoals weleer, de Vrije Herenigde Republiek der Lage Landen die zich uitstrekken van aan de Oostzee tot voorbij Het Kanaal, tot aan de Zoom (de Somme) aan Het Nauw van Kales.
**
*
Wat God verboden heeft, dat zal de Mens niet scheiden! Niet in Spanje en niet in Vlaanderen!
(Hemelreiker)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten