woensdag 22 april 2015

2559



*
Woensdag 22 april
Zon 6u35-20u49
H Leonidas
*
.
*
.
*
INLEIDING

Nee, zo erg als op bovenstaande afbeelding uit ’t Pallieterke is het (nog) niet met de vervuiling van de Middellandse Zee. Maar allez, het artikel uit GVA dat volg is hoopvoller: Bruxellabad zendt zijn afval, zijn drek en zijn vuil, eindelijk niet langer meer naar Antwerpen. Nu nog alleen de geld-lawine stroomopwaarts inperken, en de Schelde zal een zegen zijn. Neemt niet weg, dat daar in ded ‘péréferie’ de geld geeuwhonger blijft. Molenbeek, de Gemeente Moulin du Ruisseau (of is het Ruisseau du Moulin?)  is virtueel failliet na jarenlang francofoon Slinx bestuur en BDW bouwt maar best rap-rap een dam & afsluitdijk ter bescherming van zijn beschermelingen, de aangespoelde vluchtelingen die liggen te spartelen tussen de vissen.
*

MIDDENSTUK
Onder voorname dankzegging
overgenomen door Digitalia bij
*
Deze vissen zitten opnieuw in de Schelde
De Schelde telt steeds meer vissoorten, vooral dan sinds ook Brussel zijn afvalwater begon te zuiveren. Massa’s spieringen worden nu tot bij Antwerpen en soms al verder opgemerkt. En zelfs - weliswaar onvolwassen maar lekkere - ansjovissen komen tot Antwerpen voor.
Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport Opvolging van het visbestand van het Zeeschelde-estuarium met ankerkuilvisserij van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Om de ecologische toestand van de stroom op te volgen, doet het INBO jaarlijks in de periode mei, juli en september gedurende enkele uren proefvangsten bij Doel, Antwerpen, Steendorp en Branst.
Onderzoeker Jan Breine, die gisteren in Doel opnieuw op de Schelde aan de slag was, wijst op enkele vaststellingen. “Tot 2013 werd ansjovis enkel in Doel gevangen. In 2014 kwam ansjovis tot in Antwerpen voor. Dat was ook in het najaar nog het geval. Ansjovissen zijn haringachtigen die vooral in de Westerschelde voorkomen. Daar worden ze volwassen 20 cm, hier ging het om vissen van 12 tot 15 cm. Men mag ze vangen. Ze zijn trouwens heel lekker, maar het gaat om kleine hoeveelheden. Helemaal anders is het met de spiering: kleine maar eveneens lekkere visjes. Spiering is de meest gevangen soort. Daarvan moeten er hier nu miljarden zwemmen.”
De fint of meivis was ooit helemaal verdwenen en komt sinds 2007 weer voor.

*
UITLEIDING

Ansjovis: niet alleen wegens de klankverwantschap met de familie Anciaux, maar heel mijn leven al lust ik die niet. Vraag me niet waarom, maar al dat Brussels afval in de Westerschelde is dus uiteindelijk de goede reden gebleken. Het strontdorpje Broekzele (Moeras zomp) heeft eindelijk zijn ware roeping gevonden.
Wedden dat de smaak nu zal terugvallen op de vis die ooit in het Aards Paradijs baantjes heeft getrokken? De griet kan voortaan tot volle wasdom komen, en de mei-vis zal weldra door Jeroen Meus op de TV als Dagelijkse kost aangeprezen worden. Tot hiertoe was die zeldzaam, maar nu de Brusselse bevoogding over is, zullen die vissen beter leren lezen en rekenen; zonder bij elke vermenigvuldiging die tijdrovende negenproef te moeten maken. Dit laatste voor de personen die net als ik, nog hebben leren rekenen met de friffel op een stenen lei.
Nu het water er dus weer zoveel gezonder is, zullen de toeristen uit Noord Afrika doen als de vissen: daar komen moerlemeien om zich, weeral lijk de vissen, als echte Islammers zichzelf te kunnen vermenigvuldigen.
Waarom denk ik, dat BDW zal dus wel versplijt zijn,om net als de EU, stevige afsluitdammen op de Scheldemonding te voorzien. Waarbij het gebaar van de ‘helpende hand’ wel eens verkeerd zou kunnen uitgelegd worden als de afwijzende hand.


*
Op een eeuwig zwijgen en door niemand verder te vertellen……
(‘Get) Digitalia

*
EINDE
*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten