maandag 2 november 2020
500349 DE DAG DEEL I
500349 DE DAG DEEL I
ALLERZIELEN. Wij herdenken vandaag onze Geliefden wetende dat we zelf tot stof en as zullen terugkeren. Maar laat fat de pret niet bederven…
MAANDAG 2 NOVEMBER 2020
INHOUD
DE SPLEETOGEN LEERDEN VAN ONS DE KNEPEN VAN HET VAK EN TERWIJL HT Westen EEUENLANG MET ELKAAR OORLOG VOERDE KNEPEN ZIJ DE KATJES IN HET DONKER
1661 DANIEL SEGHERS
Daniel Seghers sj, Antwerpen,; kunstschilder; † 1661.
Sterfdag 2 november.
Hij werd in 1590 geboren als zoon van calvinistische ouders; zijn vader was lakenkoopman in Antwerpen. Daniel was nog jong toen zijn vader stierf. Vanwege de troebelen tussen protestanten en katholieken, vooral in Antwerpen, had men zijn moeder aangeraden met de kinderen naar de Noordelijke Nederlanden te gaan.
Naarmate zijn aanleg tot schilderen steeds duidelijker wordt voelt de jonge Daniel zich ook steeds meer aangetrokken tot de katholieke godsdienst. Calvinisten mogen het heiligen niet afbeelden, terwijl Daniel eigenlijk niets liever doet. Ook zijn collega's en leermeesters zijn hem daarbij tot voorbeeld, onder wie de beroemde Antwerpse schilder Peter Paul Rubens. In 1614 gaat hij over tot de katholieke kerk. Omdat hij zijn religieuze kunst als roeping verstaat treedt hij toe tot de jezuïetenorde. Voortaan zal zijn kunst eredienst zijn aan God, de Vader van Onze Lieve Heer, Jezus Christus, aan zijn heilige moeder Maria en aan alle heiligen. Hij schildert ze tussen een weelde van bloemen. Daniel Seghers wordt de beroemde bloemenschilder. Zijn bloemen zijn haast niet van echt te onderscheiden. Joost van den Vondel maakte er een rijmpje op:
'Bijschrift voor Daniël Seghers, Fenix der Bloemenschilders.
De geest van Seghers is een Bij,
Waer op de Nederlanders roemen:
Zij zuight haer honinghleckernij
En geur uit allerhande bloemen.
Een Bij quam op zijn schilderij
En geur en kleuren aengevlogen,
En riep: Natuer, vergeef het mij,
Dat bloempenseel heeft mij bedrogen.'
Daniel is niet heilig of zalig verklaard
UMICORE WAARSCHUWT VOOR ZWAKKE BATTERIJTAK
Umicore-CEO Marc Grynberg waarschuwt voor overcapaciteit in batterijmaterialen Vandaag om 08:09
De materialengroep countert met een sterk ‘Hoboken’ dit jaar een erg zwakke batterij materialen-tak. Deze laatste zal door over-capaciteit in China 'meer tijd nodig hebben om de gewenste schaal-effecten te bereiken'.
In een niet geplande update laat Umicore UMI-4,27% weten voor boekjaar 2020 op een bedrijfswinst tussen 465 en 490 miljoen euro te rekenen. Dat is minstens 4 procent minder dan de 509 miljoen over boekjaar 2019, maar grosso modo in lijn met de 480 miljoen waar analisten volgens informatie leverancier Bloomberg van uit gingen.
Belangrijker is echter de samenstelling van de winst. Dat de winst op peil blijft, is grotendeels te danken aan de boomende recyclagetak in Hoboken. Die stevent af op een recordjaar met een winstbijdrage van 320 à 330 miljoen euro, minstens 70 procent meer dan de 188 miljoen over boekjaar 2019.
-60%
Batterijen vs hoboken
Terwijl de batterijentak zijn winst dit jaar 60 procent ziet zakken, kan de boomende recyclage-tak in Hoboken zijn winst 70 procent verhogen
Heel wat minder vergaat het evenwel de 'hipster-afdeling' Energy & Surface Technologies (E&ST). Dat is de afdeling die wereld-marktleider is voor kathode-materialen in batterijmaterialen en de afdeling waar beleggers meest op foucssen.
Voor heel 2020 rekent CEO Marc Grynberg nu op een winst-bijdrage van 70 à 75 miljoen. Dat betekent dus dat de afdeling - die over de eerste jaarhelft 54 miljoen winst draaide - in de tweede helft ternauwernood rendabel was. Eind juli had de materialen-groep al gewaarschuwd dat de winst in de tweede jaarhelft lager zou liggen. De winstbijdrage over heel 2020 is minstens 60 procent lager dan de 183 miljoen euro over boekjaar 2019.
Even belangrijk: Grynberg rekent niet snel op beterschap. 'In de huidige markt context zal het meer tijd vergen om de gewenste schaal-effecten te bereiken. Het ongunstige prijsklimaat zal aanhouden als gevolg van overcapaciteit in de industrie', zegt Grynberg.
Kurt Vansteeland
CENSUUR VRIJE - Commentaar
*
Deze zoveelste vaststelling dat Spleetogen niet alleen een veel oudere beschaving zijn dan Het Wrsten; maar dat zij, naarmate de levensstandaard daar stijgt door een econiomie die met reuenschreden vioruit gaat, de onze in eebzelfde tempo in gevaar komt. Alle redenen dus om een tandje bij te steken. Zij hebben hun kennis eerst bij ons opgevijzeld en terwijl het Westen onderling oorlog voerde, hebben zij de technieken aangepasten vermoderniseerd….
Benieuwd hoe de Paakbonden in het Westen huerover denken. Matigen of liever Baas blijven in een knekelhuis…
DIGITALIA
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten