vrijdag 14 oktober 2016

3784


/1060 * -Associatieverdrag CETA met Canada – Waalse 186 jaar oude klassieke  ‘Non’ -
.

ZATERDAG  15  OKTOBER  2016

Theresa van Avila
*
“een schoon nazomerken
is, trezia’s zomerken,
vijf dagen zonneschijn
om elkeen te verblij’n”
*
3784 - DE WAALSE HAAN WIL ZELS TEN AANZIEN VAN DE HELE WERLD IN ZIJN SLAAP NIET GESTOORD WORDEN

Copyright ‘t Pallieterke

Ben deze morgen wat vroeger uit de veren gekomen, om aan de lezer in extremis nog een merkwaardig artikel te kunnen aanbieden.
Er valt vooral op te merken dat op de Francofone pretentie van onder de taal- armoe en stakersgrens, geen enkele maat staat. Zelfs niet ten aanzien van de hele wereld. ‘Non’ is ‘Non’ altijd tot net zo lang ze hun zin krijgen. Dat is bijna 200 jaar van ’t zelfde liedje in dat Coburgia van ons. Denk maar terug aan het ene ‘bindend referendum’ dat we ooit kenden met de Koningskwestie: De Vlamingen stemden 54% voor, de Walen 46% tegen. Maar die sloegen de boel kort en klein, ze sloegen vnl in Vlaanderen, alles kapot, en er vielen doden. Tot de Vlamingen omwille van de eenheid van het Land, dan maar toegaven…
Denk aan Madame ‘Non’ van de CDH. Een kwalijke Waalse gewoonte die nu ook blijkbaar door de Linkx geworden Tsjeven is overgenomen. Die ‘meerwaardebelasting’ van cris-IS Peters moet en zal er komen, al begrijpt niemand waar zoiets naartoe leidt. Kapitaalvlucht en verarming in ieder geval. Hé Hé, grapt ‘t Pallieterke, CV&Pee wordt nu CD en Nee…
Madame ‘Non’
*
Aandacht: dit is een hoofdartikel in De Morgen, de Linkxe krant van De Kleine Man….. Ik vond het gisteren nog, heet van de naald, maar moest toch even mijn valies afwerken om deze morgen vroeg scheep te kunnen gaan.
*
Men is daar in al die Regeringen die onze noodlijdende Zuiderburen, dus stekeblind, om dus met des te meer ijver verder te kunnen leven op kap van die domme Vlamingen….
*
De Vlaamse burger


GEPLUKT BIJ
Magnette legt bom onder handelsverdrag CETA
Bron: Belga
Twee dagen na het parlement van de Franse Gemeenschap heeft ook het parlement van het Waalse Gewest een motie gestemd waarin ze de ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA verwerpen. Minister-president Paul Magnette (PS) geeft de federale regering dan ook geen toestemming. "Het is de hele filosofie van de handelsrelaties voor de komende twintig, dertig jaar die hier op het spel staat", lichtte de Waalse regeringsleider toe. Werkgevers- en ondernemers-organisaties reageren vol onbegrip.

De Europese ministers van Handel worden dinsdag in Luxemburg verwacht om Europees president Donald Tusk de toestemming te geven om het verdrag te ondertekenen op een Europees-Canadese top op 27 oktober. De Franstalige weigering om minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de nodige bevoegdheden te verlenen, brengen België dan ook in een heel lastig parket.
Tijdens het debat in Namen, dat vrijdagochtend ook door verscheidene buitenlandse journalisten werd gevolgd, verdedigde Magnette het Waalse veto tegen het vrijhandelsverdrag. De zeven jaar durende onderhandelingen daarover waren niet transparant en het resultaat biedt te weinig garanties voor het milieu en voor sociaaleconomische rechten, aldus de regeringsleider.
Hij wees erop dat Wallonië al meer dan een jaar geleden zijn bezorgdheden op tafel had gelegd, maar dat die niet in rekening werden gebracht.
Magnette verzekerde niettemin dat hij het verdrag niet definitief wil verwerpen, maar de in allerijl toegevoegde interpretatieve verklaring biedt volgens hem "te weinig garanties en heeft niet dezelfde juridische waarde als het akkoord zelf". "Laat ons dit op tafel leggen en er opnieuw over discussiëren", stelde de socialist. "Verschillende andere Europese landen hebben ook bedenkingen en zullen ons steunen."
Rampzalig

Na het betoog van de minister-president stemde het parlement opnieuw een motie tegen de overdracht van de bevoegdheid naar het federale niveau. Dat gebeurde door de leden van de PS-cdH-coalitie en door de oppositieleden van Ecolo en PTB. Enkel de liberale MR stemde tegen de motie. Fractieleider Pierre-Yves Jeholet laakte "het terugplooien op onszelf" en waarschuwde voor "een economisch en diplomatiek isolement".
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) had de Waalse regeringspartijen gisteren nog opgeroepen om hun mening te herzien. "Indien we het vrijhandelsakkoord met Canada niet ondertekenen, met welk land dan wel?", stelde de buitenlandminister, die waarschuwde voor "het totale isolement van België in Europa". Het Franstalige verzet wekt ook de woede op van de Vlaamse regering, die eveneens gewonnen is voor het verdrag. Het Brusselse Gewest en de Duitse Gemeenschap hebben formeel nog geen standpunt ingenomen in het debat.

Onverantwoordelijk, onbegrijpelijk en rampzalig. Dat is de teneur in een gemeenschappelijk persbericht van een reeks werkgevers- en ondernemersorganisaties na de verklaring van Magnette.
"Een Belgische blokkering van de ondertekening van CETA op Europees niveau is rampzalig voor het internationale imago en de geloofwaardigheid van België ten aanzien van zijn Canadese, Europese en internationale partners", zo staat in het persbericht. "Daarbij komt nog dat de geloofwaardigheid van het Europese handelsbeleid een zware deuk zal krijgen, terwijl de EU tegelijkertijd onderhandelingen voert met andere internationale partners zoals de VS, Japan en China."

Volgens de werkgevers is CETA "een ambitieus en evenwichtig akkoord, dat de handel en de investeringen in beide richtingen zal stimuleren en nieuwe commerciële kansen zal creëren voor de ondernemingen - waaronder de kmo's - van de drie gewesten".
    
VBO, Unizo, Boerenbond, Voka, Beci, UWE en AVED roepen de gezamenlijke Belgische overheden op om zo snel mogelijk overleg te plegen, opdat België het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada zou kunnen ondertekenen.


Nu moet ik er echt van door. Straks moet onze ezel 800 km rijden, om dan morgen kort na de middag daar op stal te kunnen gaan. Onze gewone pleisterplaats is Le Cheval blanc ergens in den Elzas?
Het ziet er naar uit, dat er weer grenscontroles zijn. Een beetje vervelend, maar o zo bekend. Dat we onderweg zijn om ter plaatse deel te nemen aan een staatsgreep, dat staat toch niet op ons gezicht geschreven? Het tegendeel is zelfs waar, zo te bewijzen aan de hand van onze identiteitspapieren. Desnoods zingen we als bewijs, en dat zonder te haperen, de Bravezeun. De muziek klopt, maar de woorden zijn nog uit onze studententijd. Maar dit zal men wel niet verstaan in de 6 landen waar we doorheen moeten. Tot we in D’Oude Schuure’ zijn aangekomen, ons stamcafé in het Land van Adriaan Brouwer.
*
AUB niet verklappen aan mijn Dokter…
*
*
*



Geen opmerkingen:

Een reactie posten