woensdag 30 juli 2014

1941



De Leeuw, door BDW van de VU² herleid tot … Boever
*
Woensdag 30 juli
Zon 6u06-21u31
H Ingeborg
*
1941 - KEN UW VRIENDEN MAAR VOORAL KEN UW VIJANDEN

*
Over haat zaaien gesproken…..
.
Al is de ene haat niet gelijk aan de andere haat. Hebben we nog onthouden uit de Tijd van Hitler….
*

INLEIDING
Net als de “Nack”, U weet wel,  het weekblad uit Roulers/Roeselare met de geknackte nek, dat Patrick Janssens zo graag citeerde, omdat hij dacht daarmee zijn intellectueel niveau wat gunstiger te kunnen afschilderen, wel, juist, diezelfde  Knack zag zich verplicht de dag na het laatste weekeind een anti-Joodse bijdrage, wegens de onderbezetting van de kaders door de mazen van het net geslierd, terug te trekken. Wel, zo zal Van de la la Tralaliere de gemaakte onkosten voor de 3 ‘labels’ voor producten in de winkels die uit ‘verdachte gebieden’ komen, uiteindelijk moeten terugbetalen uit de failliete zwarte kas van de Socialisten. Want het lijdt geen twijfel, dat deze labels een stormloop zullen ontketenen om te dienen voor de Rechtbanken die zullen moeten oordelen over discriminatie en aanzetten tot haat.
Wat gij, Seppl Weiss?
Ja, ’t Is erg, Uw eigen  vrienden als gemene dieven op die manier bij hun schabbernak te moeten grijpen. Wat nog erger is, is dat zij op die manier meteen hun eigen onbekwaamheid om te regeren in de verf zetten. Maar het ergste (voor hen) is, dat ze duidelijk  al lang de keuze gemaakt hebben, om hier te lande de Chrsitelijke Leer effectief te doen vervangen door de Leer van de Wrede.

MIDDENSTUK
Onder voorname dankzegging
overgenomen door Digitalia bij
*
Regering wil label voor voedsel uit door Israël bezette gebieden
Roel Wauters, Koen Vidal − 29/07/14, 06u09
© photo news.

De regering introduceert een label voor goederen die uit de door Israël bezette gebieden komen. Hoewel het niet gaat om een boycot, is dit een belangrijk politiek drukkingsmiddel. Op Radio 1 verduidelijkte minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) dat alle producten uit Israël, de Palestijnse gebieden en de bezette gebieden het label kunnen krijgen.

    

        Minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR) wilde aanvankelijk een akkoord met de andere Beneluxlanden. Nu laat hij het label toch invoeren

Terwijl Gaza opnieuw een bloedige dag beleefde, zette ons land een nieuwe stap om de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied aan te klagen. Er komt een speciaal label voor fruit en andere producten die daarvandaan komen. Zo kan de consument bewust kiezen om al dan niet een product uit de omstreden gebieden links te laten liggen.

De Europese Unie is al langer voorstander van de invoering van een label dat duidelijk de herkomst van het product aanduidt. Binnen de EU werd echter geen consensus gevonden. Dertien landen, waaronder België, gaven wel aan werk te maken van het merkteken.

Buitenlandminister Didier Reynders (MR) zocht eerst contact met de Beneluxlanden om gezamenlijk een etikettering in te voeren, maar Nederland stuurde het voorstel terug naar af. Om het vredesoverleg in het Midden-Oosten alle kansen te geven, stonden velen in diplomatieke kringen huiverachtig tegenover deze maatregel die Israël kan schofferen.

Nu het Israëlisch-Palestijnse conflict weer in alle hevigheid woedt, is dat argument van tafel. Tijdens de commissie Buitenlandse Zaken van 18 juli ging ook Reynders overstag. Op een vraag van Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) zei hij dat hij niet langer bezwaren ziet om het label alleen in te voeren.

Zo krijgt minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) groen licht. Hij was altijd al voorstander en bereidde de maatregel al maanden geleden voor, in overleg met onder meer consumentenorganisaties en sectorfederaties. Vandaag, of ten laatste morgen, verschijnt op zijn website een omzendbrief die zo'n label mogelijk maakt.

Let wel, het gaat niet om een verplichting. De distributiesector en de warenhuizen hebben zelf de vrijheid om het label op de producten te kleven. "Maar ik zie niet in waarom niet, het gaat louter om het informeren van de consument", zegt Vande Lanotte. Wanneer de eerste labels in de supermarkten kunnen verschijnen, is nog niet duidelijk.

Het gaat in de eerste plaats om landbouwproducten als dadels, avocado's, granaatappelen en bloedappelsienen, maar ook kruiden en wijn. Die komen vooral uit de erg vruchtbare Jordaanvallei. Ook de cosmetica-artikelen van het merk Ahava, dat mineralen uit de Dode Zee gebruikt, en de producten van Sodastream om drinkwater te behandelen, komen in het vizier.

Ons land volgt zo het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, die in 2009 al een gelijkaardig label introduceerden. Hoewel het niet gaat om een boycot, maar een eerder symbolische maatregel, heeft het wel degelijk impact. Dat bewijst het voorbeeld van Zuid-Afrika. Toen het land in 2012 etikettering invoerde, was dat een kaakslag voor Israël. De reacties waren heftig.

Diamant
Een economische tegenzet moet ons land niet echt vrezen. Israël is meer afhankelijk van de import dan van de export. Bovendien wordt de handel tussen beide landen gedomineerd door de diamantsector. Antwerpen is een zodanig sterk en geïnternationaliseerd centrum dat Israël het zich niet kan veroorloven de handel te verstoren, laat staan op te schorten.

Intussen houdt het geweld in de Gazastrook aan. Op de laatste dag van de ramadan kwamen acht kinderen en twee volwassenen om het leven toen een Israëlische raket insloeg op een speelpleintje nabij het Shati-vluchtelingenkamp.

Elders werd het Shifa-ziekenhuis, het grootste in de Gazastrook en de huidige werkplaats van de bekende Noorse dokter Mads Gilbert, bij een beschieting beschadigd. Na de aanval op de kantoren van tv-zender Al Jazeera enkele dagen geleden kwam er een solidariteitsactie op verschillende nieuwssites, onder meer die van The Guardian. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon deed een emotionele oproep: "In naam van de mensheid, dit geweld moet stoppen!"

"Praktisch niet uitvoerbaar"
Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, oordeelt dat een stickersysteem voor producten uit Israël, de Palestijnse gebieden en de bezette gebieden "praktisch niet uitvoerbaar" is. "De meerderheid van de grote ketens zal de stickers dan ook niet gebruiken", klinkt het na een rondvraag bij haar leden.

Volgens gedelegeerd bestuurder Dominique Michel is het systeem te complex. "Er zullen drie verschillende labels zijn - respectievelijk voor producten uit Israël, de Palestijnse gebieden en de bezette gebieden", stelt hij in een persbericht.

Voor hem is het niet duidelijk wie het label op de producten zal plakken: de leveranciers of de handelaars. "Voor supermarkten is dit te omslachtig: zij moeten eerst voor elk product in de rekken nagaan van waar dit afkomstig is, wat niet voor elk product mogelijk is. Daarna moeten zij de labels op de producten plakken, een tijdrovende bezigheid."

Volgens Dominique Michel legt de regering met de maatregel de verantwoordelijkheid voor sancties tegen Israël bij de consument. Hij merkt op dat de regering over voldoende politieke en diplomatieke instrumenten beschikt om Israël een signaal te sturen. "Het is duidelijk dat het al dan niet vermelden van de oorsprong van producten uit bezette gebieden door de consument gepercipieerd zal worden als een stellingname van de handelaar."
*
UITLEIDING
Bij E.J. Bron stonden gisteren gruwelijke beelden van ontelbare mensenhoofden  op palen gespiest, waarschijnlijk een natte droom van Van de la la Tiereliere, voor de dag dat zijn vriendjes hier aan de macht komen. Hij zou dan eigenhandig op ieder van die uitgestoken tongen, een label kunnen kleven ‘Greetings from Belgium’. Wedden dat hij daarvoor uit handen van Mohbama de Nobelprijs voor de Vrede krijgt?

EINDE
*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten