vrijdag 16 mei 2014

1961



*
1961 - MET MIJN GEZOND BOERENVERSTAND EN EEN ECONOMISCHE CARRIRE ACHTER DE RUG….

*
.
*

INLEIDING
In onderstaand stukje proza voelt ondergedekte zich als een vis in het water. Vandaar de drang waaraan niet te weerstaan valt, om zoveel mogelijk lezers in te lichten.
Neen, de bazuinen van Het Laatste Oordeel zijn er nog niet bij. Maar het scheelt niet veel. 25 Mei zullen we in ieder geval nog halen, al is wat daarna komt, in handen van Madame Soleil.
Ik zeg altijd: baat het niet, dan schaadt het ook niet, en een gewaarschuwd man is er, zelfs zonder de inflatie,  twee waard.

MIDDESTUK
Onder voorname dankzegging
overgenomen door Digitalia bij
*
De crash is de oplossing:
Zo beschermt u zich tegen de komende instorting
*
Hun vorige anti-EU boek ‘De grootste rooftocht uit de geschiedenis’ werd met 120.000 verkochte exemplaren één van de succesvolste economische bestsellers van de afgelopen jaren. De economische- en financiële experts Matthias Weik en Marc Friedrich hebben nu een opvolger geschreven: ‘De Crash is de Oplossing’. Hierin geven ze praktische tips hoe u zich zo goed mogelijk tegen de komende, volgens hen onvermijdelijke instorting kunt beschermen.
Veel gewone mensen willen niets van een eventuele crash horen, omdat het hen bang maakt dat ze mogelijk alles zullen kwijtraken. Die angst is terecht, stellen Weik en Friedrich, en wordt mede veroorzaakt door de politiek, die het vertrouwen van de burgers heeft ondermijnd door talrijke crisistops te organiseren, waar keer op keer bestaande afspraken en verdragen op grove wijze werden gebroken, en besloten werd om ten koste van bestaande voorzieningen miljarden na miljarden naar failliete banken en staten weg te sluizen.

De auteurs stellen dat het nu wel degelijk de hoogste tijd is dat mensen zich gaan voorbereiden, omdat de uiteindelijke crash absoluut gaat komen. ‘Wie denkt dat ons financiële systeem en de euro zullen blijven bestaan totdat u bijvoorbeeld met pensioen gaat... die moet niets veranderen en kan alles bij het oude laten. Maar mocht u op grond van alle door ons gepresenteerde feiten toch twijfelen, dan moet u onmiddellijk in actie komen. Onze belangrijkste tips:’

1. Maak geen (nieuwe) schulden!
Tijdens een crisis heeft een bank het recht al uw bezittingen op te eisen zodra u uw schulden niet meer kunt afbetalen. Veel Ieren, Spanjaarden en Amerikanen zijn hun huizen, pensioenen en andere bezittingen kwijtgeraakt omdat ze jarenlang op de pof hadden geleefd, en na werkloos te zijn geworden hun torenhoge schulden niet meer konden terugbetalen.

‘Banken dekken zich zakelijk maar al te graag in tegen kredieten,’ aldus de auteurs. ‘Of ze praten u een dure kredietverzekering aan, bij voorkeur afkomstig van hun eigen financiële concern. Of men laat u uw vastgoed verpanden (extra hypotheek, e.d.). DOET-U-DAT-NOOIT! Want de bank komt sneller met een bevel tot executieverkoop dan dat u uw tas kunt pakken.’

2. Van waardeloos naar waardevast.

We bevinden ons aan het einde van het papieren tijdperk. Investeringen die de afgelopen 50, 60 jaar zinvol waren, zoals (bouw)spaarregelingen, kapitaal/levensverzekeringen, effecten, aandelen, pensioenfondsen, beleggingsfondsen, etc., moeten van de hand worden gedaan. ‘De tijd van rendement is voorbij,’ stellen Weik en Friedrich.

Tijdens de Grote Depressie in de jaren ’30 was één derde van de dollar nog op goud gebaseerd. Toch verloren de aandelenmarkten 90% van hun waarde. Anno 2014 bestaat er geen goudstandaard meer, waardoor de komende klap nog harder zal aankomen. Tijdens het staatsbankroet van Argentinië in 2001 verloren de mensen zo’n 70% van alles wat ze bezaten. De Duitsers raakten door de valutahervorming in 1948 zelfs 81% tot 93,5% van hun welvaart kwijt.

Mensen moeten daarom omschakelen van waarde op papier naar tastbare goederen van waarde. Die kunnen weliswaar in waarde schommelen, maar hebben de afgelopen 100 jaar in crisistijden hun nut bewezen.

Geen vastgoed

Dat geldt echter niet voor vastgoed. De geschiedenis laat zien dat in een tijd van een crisis vastgoedbezitters juist dubbel zo hard worden gepakt door de staat. In Nederland en Spanje is de vastgoedzeepbel reeds geklapt, waardoor steeds meer mensen ‘onder water’ komen te staan. In Duitsland en andere landen is dat nog (net) niet gebeurd. Voor de bewoners daar het dringende advies: verkoop zolang je het nog kan en er een goede prijs voor krijgt, want ‘alleen gerealiseerde winst is échte winst’. Aan overwaarde op papier heb je helemaal niets.

Sowieso moeten mensen nooit meer dan 30% van hun vermogen in vastgoed steken. De meeste mensen hebben zich voor hun eigen huis echter tot over hun oren – 100%, 150%- in de schulden gestoken, in de hoop en verwachting dat hun woning in de toekomst steeds meer waard wordt. Miljoenen hebben op deze wijze hun eigen huis op enkel krediet gefinancierd. Komt het tot een recessie en/of gaat de rente stijgen, dan komen velen in grote problemen terecht. Iedereen kan bedenken wat er met de huizenprijs gebeurt als honderdduizenden hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Goud en Zilver

In onzekere tijden zijn goud en zilver essentiële ‘levensverzekeringen’ gebleken. Met zilver beschermt u zich tevens tegen een mogelijk verbod op goud, zoals dat in het verleden door de VS, Rusland en China werd ingevoerd. Zilveren munten hebben vanwege hun lage prijs in noodsituaties zelfs de voorkeur. Uw dagelijkse maaltijd hangt er mogelijk vanaf.

Grond

Het voordeel van investeren in land is duidelijk: in moeilijke tijden kan land worden gebruikt om voedsel of hout op te verbouwen. ‘In veel landen waar ons voedsel vandaan komt wordt onvoorstelbare roofbouw op de natuur gepleegd,’ stellen de auteurs. ‘Het is slechts een kwestie van tijd voordat in deze landen het laatste grondwater wordt opgepompt, en de landbouwgronden zijn verzuurd. Daarom is het absoluut nuttig na te denken over investeringen in grond en bodem... Spuug de grote beleggers met hun industriële monoculturen in het gezicht!’

Investeer lokaal

Door niet in vage internationale beleggingsfondsen, maar in lokale bedrijven en projecten te investeren, stimuleert u de economie in uw eigen woon- en leefomgeving. Bovendien kan dit buiten de banken om gebeuren, waardoor ondernemingen tegen gunstigere voorwaarden geld kunnen lenen, en de uitleners een hogere rente kunnen krijgen. Bij zogenaamde ‘peer to peer (P2P)’ leningen verstrekken personen zonder tussenkomst van de banken geld aan andere personen, wat voor beide partijen een voordeel is.

Het kan daarbij gaan om boerderijen, imkers, wijnbouwers, maar ook om houtzagerijen, molens, bakkerijen, installateurs, kaasboerderijen, destilleerderijen, meubelmakers, et cetera. Lokale, met de hand gemaakte producten worden weer helemaal ‘in’.

Bitcoin geen goed idee

Virtuele valuta zoals Bitcoin zijn echter geen goed idee, omdat ze uitermate onstabiel zijn. ‘Hoe interessant het concept van ‘crowd money’ ook moge zijn, het is in geen geval een waardevaste investering.’ Bovendien zijn bitcoinbezitters al het slachtoffer geworden van digitale roofovervallen, waardoor ze ook hun ‘echte’ geld kwijtraakten. Bovendien dreigen centrale banken en staten de Bitcoin te verbieden. ‘Digitale valuta zijn uiterst speculatief. U kunt ook met de Lotto meedoen of naar het casino gaan.’

Verzamelingen zinloos

Verzamelen is een hobby die leuk is als het goed gaat, maar in crisistijden is het volslagen nutteloos. Kunst, oldtimers, horloges, porselein, postzegels, munten... ‘verkopen die handel!’ raden Weik en Friedrich aan. Voor veel van dit soort verzamelobjecten worden al jaren exorbitante prijzen betaald, maar met het oog op de komende crash ze zijn absoluut geen waardevaste belegging meer.

‘Risico op verlies van onze welvaart en sociale rust’

In hun vorige boek toonden de economen aan dat de euro op kosten van de gewone Europeaan in leven wordt gehouden. ‘Vroeg of laat zal ook de laatste man erkennen dat het experiment is mislukt, maar dan is het te laat. Dan zal de crash de oplossing zijn.... De Lehman crash in 2008 zal niets vergeleken zijn bij wat er nu op ons afstormt... We riskeren het verlies van onze welvaart en sociale rust,’ stelden ze in 2012.
Xander
Zie ook o.a.:
*

UITLEIDING
Ik voel mij gevleid, dat deze Duitse auteurs quasi totaal op mijn eigen golflengte zitten. Echt waar, we zijn niet afgesproken! Ikzelf gebruikte altijd de vijf vingers van mijn rechterhand om het de mensen te doen onthouden. Het is een domme muize die maar een of twee gaatjes heeft.
1ste gaatje: 20% klaar houden voor de onmiddellijke nooddruft.
2de gaatje: 20% in vlot verhandelbare edele metalen of edelstenen
3de gaatje: 20% in ambachtelijk controleerbare activiteiten in Uw onmiddellijke omgeving
4de gaatje: 20%: zorg dat ge opbrengstgrond onder Uw handen hebt, waarop in tijden van nood, U Uw gezin kunt onderhouden. Of een geit en wat konijnen en per jaar één varken voor in de pekel.
5de gaatje: 20 % klaar houden om te investeren in wat zichzelf zal aanbieden naarmate andermans miserie nijpender wordt.
Maar bovenal: geloof geen enkele politieker, denk overal het uwe van, want het is hun job u armer te maken, zodat ze er zelf rijker van kunnen worden. Tracht daarom uit te wijlen naar een onbewoond eiland voor de bom ontploft, en doe dat zodra de gelegenheid zich aanbiedt.
EINDE
*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten