dinsdag 1 februari 2022

500808 – DE WERELD IS OM ZEEP EN ER GEBEUREN RARE DINGEN

 

.

ZONDAG 30 JANUARI 2022

*

*

500808 – DE WERELD IS OM ZEEP EN ER GEBEUREN RARE DINGEN

 *

I N H O U D

Gelukkig is het, sedert de Schepping, niet de eerste keer en waarschijnlik ook niet laatse keer.

Er zijn al zoveel beschavingen die elkaar opgeolgd hebben, dat we de herinnering daaraan meestal al la,g zijn kwijtgeraakt. Wie herinnert er zich nog de Babyloniërs, de Feniciërs, de Parten, de Meden of de Perzen? Zelfs het huiveringwekkend verhaal van de ingestorte Toren van Babael wordt niet eens meer ernsitig genomen. Get symbool geldy zllrrn nog als beeldspraak.

Eerst groeien welbepaalde volksstammen met een eigen leefomgeving uit tot volkeren, elk elk met een eigen taal. Waarna dezen allemaal onderling elkaars leefwereld willen veroveren en onderwerpen.

Bescavigen, zoals die der Farao’s stonden zelfs op een of andere manier in verbinding met de Kosmos. Daarvan is de structuur der pyramiden van Cheops het eeuwenoude bewijs, omdat ze tot op de centimeter na de kopij zijn van verre sterrenstels.

En dan komen we bij Adam en Eva – of waren ze daar al voorbij? - het Jodemdom, later de Her Jezus Christus, die het met Zijn goddelijke roepiong zowat 2.000 jaar uitthoudt, om vervolgens, reeds 623 jaar later ondermijnd door de woestijnrovr Mohamed, stilaan uit de markt wordt getrapt via de Kalashnikov en de in lompen gehulde medemensen die louter als zoontjes fabrieken geduld worden.

Wat niet belet, dat aan de andere kant der planeet een nog veel oudere spleetogen-beschaving zich in de plaays heeft gewurmd van Dovjry Imprtium, dat amprt brdyonf bzn 1917 tot 1989, maar in die korter tijd wel de hele wereld van aanschijn kon veranderen. Het Derde Rijk daar tussenin was intussen ook niets meeer geweest dan een voetnota in de Geschiedenis, zij het dan een der bloedigdte aller tijden.

-

En nu we ogenschijnlijk die rode doelijke Chinese longpest overeefd hebben, gaan de menselijke spierballen weer aan het rollen. Deze keer tussen Oost en West, zelfs tot ver voorbij Venus en Mars.

 

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

Justitie ?

*

Er gebeurt in dit land de laatste tijd nogal wat op gerechtelijk gebied. De inkt over het proces van Julie Van Espen - – vermoord door iemand die in de gevangenis had moeten zitten, maar vrij rondliep omdat hij tegen een eerste veroordeling (voor verkrachting), in beroep was gegaan – of een tweede wraakroepende zaak – die van de kleine Dean - meldde zich aan. Daar ging het om iemand die wél in de gevangenis had gezeten – 10 jaar zelfs - maar geen dag eerder vrij kwam, omdat er geen verzachtende omstandigheden waren waarbij hij een kleuter had mishandeld met de dood tot gevolg. Met als waarschijnlijk resultaat de dood van een tweede kleuter.

Ik vraag me af wat men straks zal denken aan te vangen met dat individu dat nu waarschijnlijk reeds twee kleuters op zijn geweten heeft. Hem ooit een tweede keer vrijlaten, met of zonder supervisie is geen optie meer. Hem dan maar levenslang vasthouden op kosten van de belastingbetaler?

Ondertussen is er de zaak in Peer, waar een knaap van amper 12 jaar een politieagent tot tweemaal toe met een mes in de rug stak. Voorlopig geen naam bekend, zelfs geen voornaam, zoals gebruikelijk is. Alleen dat zijn oudere broer van 17 al bij de politie bekend stond voor een gewapende overval en dat de knaap van 12 het mes die dag gekregen had van een meisje van 13. Waarom loopt zo’n kind rond met een mes dat wel groter lijkt dan een zakmes, want de agent werd geraakt tot in een van zijn longen. En om welke reden gaf ze dat mes aan die knaap? Ook daarover is nog steeds geen enkele verklaring gegeven.

We hebben er allemaal het raden naar, maar ons geloof in gerecht en rechtvaardigheid in dit land heeft wel een flinke deuk gekregen.

*

1.600 VOOR ZEVENDE CORONABETOGING

**

De zevende coronabetoging kende een kleinere opkomst dan gewoonlijk.

Vandaag om 16:55

*

Er daagden volgens de Brusselse politie 1.600 deelnemers op voor de zevende betoging tegen de corona maatregelen van de regering. De manifestanten eisten het ontslag van de federale regering. Incidenten waren er niet.

Voor de zevende maal op twee maanden tijd zijn mensen door Brussel getrokken in een betoging tegen de corona maatregelen. Volgens de Brusselse politie telde die betoging ongeveer 1.600 deelnemers, een stuk minder dan de 5.000 tot 50.000 die deelnamen aan de eerdere betogingen. De manifestatie liep van het Noord-Station naar het Atomium op de Heizel.

Ditmaal schoof de betoging, die uitgaat van Belgium United For Freedom, een nieuwe eis naar voren: de afzetting van de regering. Volgens de organisatoren is het na de betogingen van de afgelopen weken immers duidelijk dat de regering niet naar hun verzuchtingen wil luisteren. Daarom hebben ze ook een petitie opgestart om gehoord te worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

'We moeten ons verenigen om onze vrijheid te heroveren', sprak Sarkis Simonjan, organisator van de betoging, de menigte toe. 'Het gaat niet meer om de verdeling tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, het gaat niet meer om het virus. Wat ons nu bedreigt, is de veralgemeende controle van alle burgers op deze planeet, via de QR-code, via onze bankkaarten, of via het 5G-netwerk.'

Simonjan wees er ook op dat een aantal landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje, en Tsjechië hun corona maatregelen al hebben opgeheven, in tegenstelling tot België. 'We zeggen niet dat er geen epidemie is, maar we moeten die epidemie wel relativeren', klonk het nog.

Onzin

Eerder op de dag had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bij VTM Nieuws nog gezegd dat hij het niet kunnen vindt dat er zoveel 'leugens en onzin' worden verteld op de coronabetogingen.

ISLAMITISCHE STAAT VALT GEVANGENIS IN SYRIË AAN

Zicht op Al Hassakeh in Syrië, met Armeense kerk.

foto: ©Wiki

*

Keren IS-strijders terug naar België?

Analyse - 30/01/2022

*

Een 200-tal gewapende strijders van de extremistische Islamitische Staat (IS) hebben een gevangenis in Al Hasakeh, in het door Koerden gedomineerde noordoosten van Syrië, aangevallen met de bedoeling gevangen IS-militanten en hun families te bevrijden.

Al Hasakeh is zowel de naam van een stad als een provincie waar de (hoofdzakelijk Koerdische) Syrian Democratic Forces (SDF) de plak zwaaien. De Koerden zijn grotendeels autonoom in het gebied, het regime van president Bashar al Assad heeft er geen voet aan de grond.

Chaotische dagen

Het waren chaotische dagen, waarbij gevechten ontstonden tussen IS en SDF, het SDF uiteindelijk grotendeels de controle heeft kunnen heroveren (de gevechten zijn echter nog niet volledig beëindigd), maar waarbij IS-militanten zijn kunnen ontsnappen, kinderen door IS als levend schild werden gebruikt, en gijzelaars werden genomen.

Bij de gevechten werd de stad Al Hasakeh afgesloten, en zo maar eventjes 45.000 inwoners hebben tijdelijk moeten opkrassen. Het SDF werd ondersteund door Amerikaanse militairen die luchtaanvallen uitvoerden en Bradley-tanks gebruikten. Schattingen over het aantal slachtoffers van de gevechten lopen zoals te verwachten viel uiteen, maar het zou hier gaan over meer dan 200 doden. Waaronder minstens 150 IS-terroristen, en minstens 50 Koerdische strijders, en bijna tien burgers.

Ongeveer 200 IS-militanten gebruikten wagens met explosief materiaal om de gevangenis te kunnen aanvallen, alsook zelfmoordterroristen.

Ongeveer 200 IS-militanten gebruikten wagens met explosief materiaal om de gevangenis te kunnen aanvallen, alsook zelfmoordterroristen. In de stad Al Hasakeh zelf werden slapende cellen geactiveerd. De voorbereidingen op deze aanval zouden zes maanden in beslag hebben genomen. En het is in ieder geval de meest drastische actie van IS sedert de Islamitische Staat in 2019 werd verslaan. Nauwelijks een paar uur na de bestorming van de gevangenis vielen IS-terroristen een legerplaats aan een beetje ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, waarbij 11 soldaten sneuvelden.

Héél wat ellende

De naam van de gevangenis die werd aangevallen is ‘Al Sina’a’, ook al noemen sommigen het de Gherwan-gevangenis. In die gevangenis zitten 3.500 IS-strijders. De meeste van die gevangenen werden opgepikt in de strijd in 2019 rond de stad Baghouz aan de Iraakse grens. Dat was een belangrijke fase in de strijd tegen IS.

Maar naast die gevangenis zijn er nog de kampen met buitenlandse en binnenlandse IS-strijders, weduwen en kinderen (vaak daar geboren, of in het land geboren sedert 2011, het begin van de burgeroorlog). In die kampen heerst heel wat ellende, ze zijn broeihaarden voor nieuwe extremisten. En er worden al eens kinderen opgepakt om er kindsoldaten van te maken.

En de meeste van die kinderen hebben afgelopen jaren geen onderwijs genoten, behalve religieuze indoctrinatie.

En, niet te vergeten, er heerst momenteel een bitter koude winter in de streek. De bekendste kampen zijn Al Hol en Al Roj. Daar leven ongeveer 60.000 mensen, waarvan 40.000 kinderen. Zo maar eventjes 60 verschillende nationaliteiten zijn daar aanwezig. Eens de kinderen tieners worden, worden ze overgeheveld van de kampen naar de gevangenis. En de meeste van die kinderen hebben afgelopen jaren geen onderwijs genoten, behalve religieuze indoctrinatie.

Kalifaat

IS bezette ooit grote porties van Syrië en Irak, en vestigde daar een zogenaamd kalifaat, maar in 2019 werd IS verslaan door een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Daarmee is het probleem echter niet opgelost, want er zijn nog steeds slapende IS-cellen, en de soennitische extremistische beweging is nu ook aanwezig in diverse Afrikaanse en Aziatische landen.

Toen het kalifaat in 2019 ineenstortte werden massa’s IS-militanten, hun families en kinderen, waaronder veel buitenlanders, in kampen gestopt bewaakt door het SDF. Het SDF beweert echter dat ze die overvolle kampen niet langer kan managen, en vraagt dat buitenlandse landen, waaronder België, hun onderdanen terug laten keren naar hun land, om daar dan berecht te worden. Maar dat gebeurt maar met mondjesmaat.

De Koerden voelen zich ook in de steek gelaten omdat onder president Donald Trump het aantal Amerikaanse troepen in de regio sterk werd gereduceerd, wat bovendien Turkije de gelegenheid bood om een lange strook Syrië aan de grens met Turkije te bezetten. Syrië is dan weer van mening dat de resterende Amerikaanse militairen, en ook overigens de Turken, een bezettingsmogendheid zijn die Syrië zo snel mogelijk moeten verlaten.

Vier opties

Uiteindelijk zijn er vier opties wat betreft de kampen met IS-strijders van Belgische en andere nationaliteiten. We laten ze gewoon zitten in de kampen in Syrisch Koerdistan; de SDF levert de militanten uit aan de Syrische autoriteiten; ze worden berecht door een internationaal tribunaal; België en die vele andere landen laten de militanten terugkeren naar het land waarvan de nationaliteit hebben.

In de kampen in Syrië blijven is geen optie, want door de talrijke geboortes in die kampen groeit de kampbevolking elke dag, en er gaat een moment komen dat het SDF de kampen niet meer kunnen managen, gevangenen zullen ontsnappen, of de Koerden laten er een aantal ontsnappen, zodat er helemaal geen controle meer is op de extremisten en hun families.

De kampbewoners laten berechten door de Syrische overheid willen westerse politici niet, omdat de kans op een eerlijk proces nihil is, en er flink gemarteld wordt in de Syrische gevangenissen. Bovendien wil het regime van Bashar al Assad ze enkel berechten indien ze eerst de controle bekomt over het Syrisch-Koerdisch gebied. De internationale gemeenschap raakt het niet eens over de oprichting van een internationaal tribunaal, en zelfs al was men het wel eens, dan komen er nog eindeloze discussies over de precieze bevoegdheden van dat tribunaal, de samenstelling en financiering ervan, de start van de werkzaamheden.

Onschuldig?

Rest dus de optie dat alle landen, waaronder België, hun onderdanen die in de Syrische kampen zitten (vaak weduwen en kinderen van IS-strijders) terug naar België laten komen. Een vaak gebruikt argument daarbij is dat die kinderen er niet aan kunnen doen dat ze in die kampen of in Syrië zijn geboren, ze dus onschuldig zijn, en dat ze nog langer in die kampen laten blijven ook een risico inhoudt op radicalisering.

Maar met deze optie zijn er ook problemen: hoe ga je vanuit België bewijzen dat die mensen iets mispeuterd hebben in Syrië, terwijl België geen ambassade meer heeft in Damascus, en onderzoek op het terrein zo goed als onmogelijk is? Hoe ga je er voor zorgen dat Belgische IS-weduwen, na een vermoedelijke gevangenisstraf in ons land, geen aanslagen gaan plegen in België? Wat doe je met de kinderen van IS-strijders in België, terwijl hun moeder in de gevangenis zit? Allemaal naar pleeg gezinnen? Welke garantie heb je dat eventuele deradicaliseringsprogramma’s succes zullen hebben? Veel vragen. En geen duidelijke antwoorden van de Belgische federale regering.

Irak heeft sedert mei 2021 een 450 Iraakse families die in Syrisch Koerdistan gevangen zaten terug opgenomen in het land, het SDF zou graag hebben dat andere landen dat voorbeeld zouden volgen. Er zijn er ondertussen al een paar teruggekeerd naar België.

Vreselijke burgeroorlog

Sedert 2011 heeft er in Syrië, in de context van de zogenaamde Arabische Lente, een vreselijke burgeroorlog gewoed. Met aan de ene kant het bloedige regime van Al Assad, en aan de andere kant radicaal-islamitische militanten gesteund door onder meer Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Wat veel buitenlandse geradicaliseerde moslims heeft aangetrokken naar het slagveld.

Tussen die twee fronten zaten de gematigde Syriërs geprangd die uiteindelijk in 2011 op straat waren gekomen voor meer democratie. Bashar Al Assad heeft ondertussen terug de controle bekomen over ruwweg 2/3 van Syrië, maar niet over het Koerdisch gebied in het noordoosten, de door Turkije bezette ‘veiligheidszone’, en een paar gebieden rond het noordelijke Idlib.

Het land is kapotgeschoten, Al Assad grotendeels geïsoleerd en de Amerikanen sanctioneren het regime. Van een heropbouw van het vernielde land is nog steeds geen sprake. De relaties tussen het Syrische regime en het Koerdisch gebied zijn veel beter dan vaak wordt gedacht. In ruil voor autonomie leggen de Koerden Assad geen strobreed in de weg. Doordat de Koerden Assad niet lastigvallen kan het Syrische leger zich concentreren op de zones in het noorden die nog in handen zijn van rebellen.

Lieven Van Mele

 *

*

Column


Quarantaine carrousel van overheid verbrijzelt brave mensen tussen haar kiezen

**

28 januari 2022

Wat we al uitputtend schreven wordt eindelijk bevestigd: de absurditeit van de quarantaine carrousel draagt niet bij aan een realistische benadering van de corona problematiek. Gezonde mensen zitten thuis uit pure verveling hun kelder te schilderen, terwijl op de achtergrond hun door de school afgewezen kinderen intellectuele kennis en sociale vaardigheden zien verdampen. Een mentale melaatsheid kenmerkt het beleid. Alsof de Zwarte Pest ons elk moment kan treffen neemt een zichzelf opjagende overheid de ene disproportionele maatregel na de andere. Intussen gaan de Omikroncijfers lustig door het dak. Zelfs diehard-experts zetten de poort van hun wetenschappelijke bunker op een kier voor een portie gezond verstand. Nu de verstarde kwebbel politici nog.

Journaliste Julie Colpaert van VTM kreeg gedaan wat geen enkele overlegclub kon of wilde doen: een helder overzicht maken van wie er nu eigenlijk op die Intensieve Zorg ligt. Blijkt dat de klinieken terug mensen te zien krijgen met ‘normale’ aandoeningen. Van breuken tot hartfalen, van kanker tot een koortslip. Zelfs voor bevallingen houdt men zich niet langer in. Heeft men dan toevallig omikron – zoals inmiddels zowat iedereen – dan belandt men op de dure COVID-afdeling. Ja, zo kunnen wij het ook. De Morgen berichtte dat de druk op de zorg vandaag voornamelijk wordt veroorzaakt door uitgevallen personeel. Het is besmet of zit neus peuterend op het thuisfront heldhaftig het crècheloze kroost op te vangen. Op VRT NWS stond een brief van Lobke Gielkens die ze als wanhopige moeder richtte aan minister Vandenbroucke. Half Vlaanderen herkende zich erin, maar Meester Frank, hij ploegt voort.

Lockdown schade

Bedrijven zien met afgrijzen de productie sputteren. Openbaar vervoer rijdt blijkbaar niet vanzelf. De frieten raken op bij de McDonald’s! Bejaarden eten blikvoer en mogen met niet-ververste pampers al blij zijn dat ze dankzij corona hun reukzin hebben verloren. In Nederland wordt bang de voorspelde lockdown schade gemeten. De eerste berekeningen brengen meteen miljarden euro’s verlies in kaart. In Oekraïne worstelt men met reële dreigingen. In België trilt men snotterend voor een verkoudheid.

Vrijheid als gunst past best bij de anti-kapitalistische voorzitter van Vooruit.

En wat brabbelt Conner, het mateke van Vandenbroucke? Hij is enkel solidair met gevaccineerde broeders. De rest mag voor hem stikken. Een variant op het Eigen Volk Eerst? Op Doorbraak Radio stelden Bart Maddens en Pieter Bauwens dat Rousseau met diens visie op vaccinatie verplichting ‘in de buurt komt van een Chinees puntensysteem’.

Vrijheid als gunst past best bij de antikapitalistische voorzitter van Vooruit. Met zijn onbetaalbare shirts en zijn wulpse sympathie voor het dorre Anti Fascistisch Front zal hij wellicht slechts een schamele dosis solidariteit kunnen opbrengen voor de getroffen Brusselaars na de coole zegetocht van Antifa van afgelopen zondag. Conner foetert liever op de zogenaamd rechtse extremisten die hij overal ontwaart. De betogers ijverden enkel voor een open debat over de vrijheid om een realistisch gezondheids beleid te voeren, ver weg van de paniek.

Gerard Van Clapdorp

CORONA, DELTA, OMIKROM

& CENSUUR VRIJE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

En zo draait de wereld door, met steeds minder getater over onze vrijheis beperkende voorzorgsmaatregelen van wege een soort regering die zelf niet meer weet van welk hout pijlen maken. Edn dan maar, als uit de losse pols, de ene ‘barometer’ na de andere lanceert om indruk te maken. Allemaal weggegooid belastinggeld.

Amerika, en dus ook wij, zien ons verplicht een toontje lager te zingen, want de Poet is tijdelijk aan de beurt om de dans te leiden. Troepen verschuiven en zo…

Enfin, we zien wel.

*

 

Digithalys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten