vrijdag 31 december 2021

500771 – EEN OUD EINDE ALS NAAR GEWOONTE OF EEN NIEUW BEGIN? HET HANGT AAN EEN ZIJDEN DRAADJE

 

.

VRIJDAG 31 DECEMBER 2021

*

*

500771 – EEN OUD EINDE ALS NAAR GEWOONTE OF EEN NIEUW BEGIN? HET HANGT AAN EEN ZIJDEN DRAADJE

**

I N H O U D

Het wordt, binnen de 24 uur, dus een Nieuw Begin. Dat als naar gewoonte, zonderr slg of stoot zal verlopen. Niks nieuws dus.

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

Land van het jaar

*

Dat het weekblad Time dit jaar Elon Musk als de persoonlijkheid van het jaar 2021 koos, is algemeen bekend. Minder bekend is dat iets dergelijks ook gedaan wordt door The Economist. Die kiest niet de persoonlijkheid, maar het land van het jaar en baseert zich daarvoor op het land dat in het afgelopen jaar de grootste vooruitgang heeft geboekt. Voor 2021 is dat – ook voor The Economist - een volkomen verrassing geworden: Italië !

Italië blijkt, althans volgens The Economist, dit jaar veranderd te zijn. Dit heeft niets te maken met het winnen van het Europees voetbalkampioenschap of het Eurosong Festival, maar met de aanstelling tot nieuwe premier van Mario Draghi, tot voor kort succesvol voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Het land kreeg hiermee eindelijk nog eens een competente man aan het roer. Iemand die internationaal gerespecteerd wordt. ‘Super Mario’, zoals ze hem bij de ECB noemden, kreeg in Italië een brede coalitie van partijen bijeen, die voor één keer alle tegenstellingen achter zich lieten en zijn programma van grondige hervormingen unaniem goedkeurden. Draghi speelde het klaar Italië de grootste bijdrage van het Europees herstelfonds te laten krijgen en de hoogste vaccinatiegraad in Europa te geven. Na een moeilijk 2020 heeft de Italiaanse economie zich in 2021 sneller hersteld dan bv die van Frankrijk en Duitsland.

Het grootste probleem dat het land nu kent, is de wens van dezelfde Draghi om bij de volgende verkiezingen – reeds begin 2022 - Italiaans president te worden, waardoor hij dan ook – als het lukt – voor een volwaardige opvolger als premier zal moeten zorgen, Die wordt daar nl door de president aangeduid en benoemd...

Wie leeft zal zien.

En dan nog dit:

 

De Vlaamse gezinnen geven gemiddeld 15% meer uit dan de Waalse. Ergens is dat logisch, in Vlaanderen zijn meer mensen aan het werk, die verdienen meer en kunnen dan ook meer uitgeven. Toch zijn er twee sectoren waarin de Walen meer uitgeven dan de Vlamingen: aan tabak en alcohol ! Dat vernemen we uit onverdachte bron van Philippe Destatte, directeur van de eerder linkse Waalse denktank Jules Destrée.

PRODUCTIE VACCINS LEVERT BELGIË MILJARD OP

De fabriek van Pfizer in Puurs. ©Wouter Van Vooren

Vandaag om 01:00

*

De Belgische economie krijgt een boost door de productie van het corona vaccin van de Amerikaanse farmareus Pfizer in de fabriek in Puurs.

Het gebeurt zelden dat de activiteit van één onderneming een grote impact heeft op de economische statistieken van een sector, en al helemaal niet op de prestaties van de hele economie. Pfizer België is een uitzondering, want de impact van de productie van corona vaccins is duidelijk zichtbaar. Die levert ons land 1 miljard euro extra aan welvaart op.

De productie in volume van de farmaceutische industrie lag in de eerste tien maanden van 2021 108 procent hoger dan in dezelfde periode van 2020, blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel. De waarde van de farma productie groeide in de eerste negen maanden met 101 procent naar 29,4 miljard euro.

De spectaculaire groeicijfers zijn hoofdzakelijk te danken aan Pfizer. ‘De fors toegenomen groei van de productie van de Belgische bio farmaceutische sectoren in 2021 is vooral het gevolg van de rol van België als belangrijk vaccin producerend land’, zegt Caroline Ven, de CEO van Pharma.be, de vereniging van de geneesmiddelenindustrie.

Nico Schoofs Wouter Vervenne Henk Dheedene

*

MmORGEN WAS HET BETER: EEN COLLECTIEF GRAFSCHRIFT VOOR DE REGERINGEN VAN DIT LAND

Het debacle van de cabinetards

Toch wel bijzonder merkwaardig dat de buiten hun Brusselse gemeente OUDERGEM totaal onbekende Christophe Cornet d’Elzius en Mathieu Pinte de regering onderuit haalden bij de Raad van State. De twee bescheiden producenten, die een eindejaarsrevue in het plaatselijk cultureel centrum wilden opvoeren met de sprekende titel Demain, c’était mieux (Morgen was het beter) hadden zoals velen het gevoel dat de corona maatregelen tegenover de kunsten sector overdreven was en stapten naar de Raad van State.

Het was meteen duidelijk dat de strenge regels volledig buiten proportie waren en het gevolg waren van een pijnlijke koehandel tussen de regeringspartijen. Dat was eerder al zo geweest, toen er arbitrair een maximum aantal van 200 toeschouwers werd vastgelegd voor theaterzalen onafgezien van hun aantal plaatsen.

In Frankrijk werden begin deze week nieuwe beperkingen opgelegd, die als heel streng werden beschouwd : daar is het aantal zitjes per voorstelling binnen beperkt tot… 2000. In Frankrijk bestaat er nog enig respect voor cultuur.

Dat gade gij nie bepalen

De Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) miste een unieke kans om zich als minister en verdediger van het culturele veld te profileren. Met zijn drukke agenda lijkt de voorzitter van de Vlaamse regering wel eens te vergeten dat hij er ook nog een andere ministeriële functie op nahoudt, die van cultuur.

Jambon had zijn veto kunnen stellen tegen de ondoordachte maatregel om de cultuur-huizen het zwijgen op te leggen

Want toen de debatten op het scherp van de snee gingen in het vermaledijde overlegcomité, ging Jambon naar verluidt enkel dwars liggen als de sluiting van de cafés ter sprake kwam. Jambon had zijn veto kunnen stellen tegen de ondoordachte maatregel om de cultuur-huizen het zwijgen op te leggen. Hij had de minister van gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kunnen afblaffen met een goed gericht ‘Dat gade gij nie bepalen hé’. Maar dat deed hij niet. Het zal hem zijn geloofwaardigheid als cultuurminister kosten.

Het debacle van de cabinetards

Maar misschien is het meest merkwaardige element in deze pijnlijke geschiedenis wel dat geen van de ministers tijdens het overleg besefte dat de Raad van State wel eens een rol zou kunnen spelen. En vooral dat geen medewerker daaraan gedacht lijkt te hebben. Nochtans zijn de federale kabinetten overbemand. Nog nooit zijn er zoveel cabinetards geweest. De regeringspartijen hebben daar nooit een probleem mee gehad en het grote aantal medewerkers altijd verdedigd. De groenen vonden het zelfs niet nodig om excuses te zoeken voor deze wildgroei, terwijl ze de mond vol hebben over een nieuwe politieke cultuur.

Op die kabinetten zit toch een schat aan briljante geesten die na jaren van rechtenstudie het Belgische systeem perfect doorgronden?

Men had toch kunnen verwachten dat dit legioen medewerkers nu eindelijk eens zijn nut zou bewijzen, op een dergelijk cruciaal moment van overleg op het hoogste niveau. Op die kabinetten zit toch een schat aan briljante geesten die na jaren van rechtenstudie het Belgische systeem perfect doorgronden? Die nerds hadden hun minister toch kunnen waarschuwen voor de mogelijkheid dat getroffen burgers wel eens naar de Raad van State zouden kunnen stappen en dat dit hoogste gerecht van het land brandhout zou maken van de amateuristische manier waarop de regering politieke compromissen boven een goed beleid verkoos?

Lakeien van de Wetstraat

Dat is dus blijkbaar niet gebeurd. En dan zijn er drie mogelijkheden: ofwel is dit het definitieve bewijs dat de benoemingen op de kabinetten in de eerste plaats vriendjespolitiek zijn en met bekwaamheid niets te maken hebben. Ofwel zijn de betrokken ministers zo van hun eigen genialiteit overtuigd dat ze de aanbevelingen van hun medewerkers naast zich neerleggen. De derde mogelijkheid sluit aan bij de voorgaande en is zo mogelijk nog erger: dat medewerkers in de eerste plaats lakeien zijn, jaknikkers die het niet aandurven hun minister tegen te spreken omdat ze bij hem op een goed blaadje willen staan met het oog op hun carrière.

De twee amateurs uit Oudergem blijken dus slimmer te zijn dan het kruim van de kabinetten

Blijkbaar had niet één medewerker de ministers gewaarschuwd dat de maatregelen juridisch toch wel zwak waren onderbouwd. Niemand had zich luidop afgevraagd of het wel steek hield om theater- en filmvoorstellingen te annuleren, terwijl andere binnenactiviteiten zoals trouwfeesten, cafés en restaurants gewoon mochten doorgaan. De twee amateurs uit Oudergem blijken dus slimmer te zijn dan het kruim van de kabinetten. Want de Raad van State volgde hun redenering en deed de regerings maatregelen af als ‘disproportioneel’ en lijdend aan een gebrek aan ‘adequate motieven’.

Morgen was het beter

De ongeëvenaarde blamage voor deze regering is er ook een voor de kabinetsmedewerkers. Men kan zich moeilijk van de indruk ontdoen dat het schabouwelijke niveau van onze politici al even laag is als dat van hun medewerkers. Met nostalgie heeft deze beschouwing niets te maken, maar dit debacle was nooit mogelijk geweest bij regeringsleiders uit de vorige eeuw. ‘Morgen was het beter’ zou wel eens een heel toepasselijk collectief grafschrift kunnen zijn voor ministers en hun medewerkers, die er niet in slagen een echte toekomstgerichte politiek te voeren en ons daarom, tot onze eigen verbazing, doet verlangen naar een tijd dat politici nog uit één stuk waren.

Luckas Vander Taelen

CORONA, DELTA, OMIKROM

& CENSUUR VRIJE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

O ja, en dan moeten we nog goede voornemens formuleren. Kies er zelf maar wat uit. De keuze is, naast het scheren, helemaal gratis.

Dat, in tegenstelling, tot geregeerd worden, dat handenvol geld kost en in Vlaandren tot niets tastbaars leidt.

En dus genderen of verwisselen van ballen we maar voort. Want dat is in. En wat IN is, is niet UIT.

*

 Digithalys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten