maandag 23 juli 2018

5061

*
5061 - ZAAN CLOOT VLIEGT NAAR DE WASTOBBE WANT TE VOET GAAT HET NIET
*
Juncker vliegt naar Washington om handelsoorlog in de kiem te smoren
21-07-18, 05.38u
Washing Ton= wastobbe, waskuip.
*
Een getergde rug of niet, na zijn bezoek aan Japan en China stapt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker volgende week op het vliegtuig met bestemming Washington. Daar heeft hij een onderhoud met een Amerikaanse president die hem als de vertegenwoordiger van de "vijand" beschouwt. De inzet: Donald Trump ervan weerhouden om de importtarieven op auto's en auto-onderdelen te verhogen en een ware handelsoorlog in de kiem smoren.
Handelsreiziger in Sterke Dranken
*
Vanuit zijn Trump Tower stoorde de zakenman in Trump zich al jaren aan de vele Mercedessen en BMW's die sier maakten op Fifth Avenue. Bijzonder onrechtvaardig vond hij het, dat de Verenigde Staten de import van Europese wagens slechts aan 2,5 procent belasten, terwijl de Europese Unie 10 procent heft op Amerikaanse auto's.
Op aansturen van Trump voeren de Verenigde Staten momenteel een onderzoek naar de vraag of de import van auto's en auto-onderdelen de nationale veiligheid in het gedrang kan brengen. Dat voorwendsel greep Trump eerder al aan om import van staal en aluminium zwaarder te belasten. Nu dreigt de president met tarieven tot 20 procent op Europese auto's.
Dat is toch van een andere orde. De Europese export van staal en aluminium is zo'n 6,4 miljard euro per jaar waard, de uitvoer van auto's en onderdelen meer dan 50 miljard euro. Europa beantwoordde de tarieven op staal en aluminium al met verhoogde importtarieven op 2,8 miljard euro aan Amerikaanse producten als jeans, motorfietsen en bourbon. Europese vergeldingsmaatregelen tegen importheffingen op auto's zouden een pak zwaarder uitvallen.
Dialoog
De Europese beleidsmakers blijven niettemin hopen dat Trump afziet van unilaterale stappen en voor dialoog kiest. "Het doel van het bezoek van voorzitter Juncker is om te proberen om goede relaties te vestigen, en te bekijken hoe we de situatie kunnen de-escaleren en vermijden dat het verder verslechtert en te bekijken of er een forum is waar we over deze zaken kunnen praten", zo blikte eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström deze week vooruit.
Pistes aftoetsen
Juncker zou volgens ingewijden proberen een aantal pistes af te toetsen bij Trump. Zo circuleert het idee om met alle handelspartners die veel auto's uitvoeren een multilateraal akkoord te onderhandelen over de afbouw van importtarieven. De internationale handelsregels staan immers niet toe dat Europeanen hun importheffingen op auto's enkel voor de VS verlagen. Malmström stelt zich echter zelf vragen bij de haalbaarheid van zo'n akkoord.
Een andere piste die Juncker in het Witte Huis zou kunnen aansnijden, is het perspectief van een bilateraal akkoord dat niet enkel tarieven voor auto's zou schrappen, maar zich zou uitstrekken tot vrijwel alle industriële tarieven. Tegenover het tarifaire onevenwicht voor auto's kan Europa immers wel wat andere voorbeelden stellen. Het importtarief voor vrachtwagens ligt bijvoorbeeld veel hoger in de VS.
Trump: EU is "een vijand"
Het valt af te wachten of Juncker Trump op andere gedachten kan brengen. Deze Amerikaanse president heeft immers lak aan het traditionele bondgenootschap. Vorig weekend bestempelde hij de Europese Unie nog onomwonden als "een vijand" op handelsvlak. Dat de Commissie van Juncker deze week het Amerikaanse Google met een megaboete bedacht, heeft zijn humeur ook al geen goed gedaan. Als klap op de vuurpijl haalde Trump vrijdag ook nog eens uit naar het Europese rentebeleid.
Sereniteit
In tegenstelling tot Europees president Donald Tusk heeft Juncker niet de gewoonte om keihard terug te slaan wanneer Trump op sociale media uithaalt naar de Europese Unie. De Luxemburger stapt naar eigen zeggen "sereen" op het vliegtuig en wil Trump met feiten overtuigen dat de import van staal of auto's uit Europa de Amerikaanse veiligheid niet ondermijnt. "Het gaat niet om fake news, maar om objectieve feiten", klonk het woensdag bij Juncker, die nogmaals beklemtoonde dat pogingen om verdeeldheid te zaaien onder de lidstaten geen kans maken.
*
Persoonlijke benadering als de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste
*
Goed, hé, van de De Morgen. Echt een mooie portie demagogie van de bovenste plank. De plank waar haast niemand bij kan!
’Een getergde rug of niet’ … We weten ondertussen allemaal dat dit ’n leugentje is om bestwil, en toch staat dat daar, bloed nuchter, zonder blikken of blozen, precies alsof ze er zelf bij zijn geweest. Om te diep in het glas te kijken, wil ik zeggen. Het is de wereld op z’n kop!!!! Typisch de Slinxe welsprekendheid zonder op of staart.
*
Nog bij de DM: bedoelt men ofwel het dé-escaleren, of het dé-canteren? De vraag stellen is ze beantwoorden. Naar ’n décanteur zou men anders, net als naar de koord van de gehangene, in het huis van de décanteur , niet lang moeten zoeken. In ieder geval, moet den dezen moet Melanie in de Trump Tower voorzichtig zijn met ‘aan tafel vragen van sommige gasten. Ik heb ooit foto’s gezien van een indoor restaurant op een van die vele verdiepingen, met ‘n chic vier sterren-restaurant met tot op de bovenste plank, de rijkelijk voorziene bar. Hou diene Cloot daar AUB ver van weg! Anders kan die z’n poten niet thuishouden. Al is het heinde en verre bekend, dat Zaan Cloot er rijkelijk in zit, en niet op een paar duizend Euri’s kijkt als dat vrouwtje hem bevalt. Aber jetzt fängt er gewönlich an, aif Deutsch zu sprechen, seine Muttersprache in die Heimat..
Nog volgens DM, stapte de Zaan Cloot ‘sereen’ op het vliegtuig. Best mogelijk. Maar blijft hij daarbij ook zakelijk nuchter van ziel en lichaam? Ik zie hem al, bij aankomst in Amerika, zwijmelend ut de Europese Air Force N° One strompelen, linx en rechts ondersteund door twee charmante airhosteskens, om den Donald likkend, zoenend en strelend om de hals te vliegen. Of om hem al zottebollen een draai om de oren te geven… Want ziet U, zijn Engels is bij bepaalde momenten niet meer zo goed als het zou moeten zijn. Komt allemaal door die ‘getergde rug’. Hangt ook ’n beetje af hoeveel flessen (en vrouwtjes) hj achterover heeft gedrukt. Oc, daar hoog in de wolken, dacht hij in de Hemel te zijn.
Nog een geluk, dat de piloten daar anders over dachten, anders was het al zover geweest!
Eigenlijk moeten wij fier zijn op z’n levensgenieter, die spijts zijn zere rug (ik dacht dat het zijn maag was!) nog op die hoge leeftijd en in zijn positie, de wereld doorkruist. Japan China, Amerika: en wie weet waar hij op zijn levensweg nog al die vele ‘kapelletjes’ tegenkomt. Nooit thuis. Altijd op zwier.
Ht is zelfs goed mogelijk dat hij, gevekd diir rugpijn, nooit meer de weg terug vindt naar Broeksèl. En dan zit zijn carrière er op!
Kijk, mensen, het is niet mooi om met andermans gebreken de draak te steken. Maar echt, ik sidder en beef vol bange verwachting (en ingehouden pret) wat den Trump met pampers en piesdoeken daar in de Wastobbe met deze bezoeker doet, want wat zou die zo nog allemaal kunnen uitsteken. Schrobben met ’zwarte zeep’, zoals in Groetmoeders Tijd, en schuren dat de vezels tot in de geburen vliegen? Hem opgieten en laten vol lopen dat hij zweet?
En dat is dan het Opperste Gezag van de Euro Natiestaat. We mogen nog blij zijn, als Trump in ons nog ’n vijandje, hoe klein ook, wil blijven ontdekken.
Jongens en eisjes: volgende week op
vinkenslag
zitten! De komkommertijd is voor ’n andere keer! En als naar gewoonte zilen onze Oosterbren nogmaar ens de dans leiden…
Wait, add see. We shall meet agaon, zoals Vera Lyn ooit zong ovr ‘the white cliffs of Dover’…
*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten